Fostul papă Benedict al XVI-lea, pentru care succesorul său papa Francisc a îndemnat miercuri la rugăciune, se afla joi într-o stare gravă, dar deocamdată stabilă, potrivit unor surse de la Vatican, citate de agenţia italiană ANSA, preluată de AFP și Agerpres.

Papa emerit Benedict al XVI-leaFoto: Mimmo Chianura-AGF / Sipa Press / Profimedia Images

„Starea sa de sănătate nu s-a schimbat în comparaţie cu ziua de ieri”, miercuri, au precizat pentru agenţie surse aflate în contact cu mănăstirea Mater Ecclesiae, unde se află reşedinţa papei emerit, în inima grădinilor Vaticanului.

Joseph Ratzinger, în vârstă de 95 de ani, a petrecut noaptea sub monitorizarea constantă a medicilor, iar această supraveghere medicală va fi menţinută, a precizat ANSA.

Contactat de AFP, serviciul de presă al Vaticanului a refuzat să confirme sau să infirme aceste informaţii.

Papa Benedict, grav bolnav

Papa Francisc a suscitat miercuri îngrijorare după ce a anunţat că predecesorul lui este „grav bolnav” şi că se roagă pentru cel care a renunţat în 2013 la pontificat din motive de sănătate, luând întreaga lume prin surprindere.

„Sănătatea lui s-a degradat în urmă cu vreo trei zile. Funcţiile vitale încep să cedeze, inclusiv inima”, a precizat miercuri pentru AFP o sursă de la Vatican, adăugând că nu este preconizată nicio spitalizare, întrucât reşedinţa lui Bendict al XVI-lea dispune de echipamentul medical necesar.

Papa Francisc l-a vizitat miercuri pe Benedict al XVI-lea, care avea o înfăţişare din ce în ce mai fragilă în ultimele luni, se deplasa în scaun cu rotile, dar continua să primească vizitatori.

Fotografiile de la ultima vizită primită au fost realizate pe 1 decembrie şi înfăţişează un bărbat fragil şi vizibil slăbit. În ultima înregistrare video difuzată de Vatican în august, Benedict al XVI-lea apare slăbit, poartă aparat auditiv, nu mai poate vorbi, dar privirea îi este în continuare vie.

Preşedintele Conferinţei episcopale franceze, Eric de Moulins-Beaufort, a publicat pe Twitter un mesaj de susţinere dedicat lui Benedict al XVI-lea:

„Doamne, catolicii din Franţa, alături de papa Francisc şi întreaga Biserică, ţi-l încredinţează pe servitorul tău Benedict al XVI-lea şi pe cei care veghează asupra lui”.

Omologii italian şi german au publicat mesaje similare.

Papa Benedict, un suveran pontif într-o perioadă de crize pentru Vatican

Benedict al XVI-lea, al cărui pontificat de opt ani a fost marcat de numeroase crize, a fost vizat în 2022 de scandalul pedofiliei din sânul Bisericii.

Acuzat într-un raport în Germania pentru modul în care a gestionat violenţele sexuale în perioada când era arhiepiscop de Munchen, fostul papă a rupt tăcerea şi a cerut „iertare”, dar a dat asigurări că nu a muşamalizat niciodată pedofilia.

Renunţarea la pontificat, anunţată în latină pe 11 februarie 2013, a fost o decizie personală, determinată de starea de sănătate şi nu de presiunea scandalurilor, a dat asigurări fostul papă într-o carte de mărturisiri publicată în 2016.