În prima reacție a Turciei față de decizia Curții Supreme suedeze de a bloca extrădarea unui cetățean turc pe care Ankara îl acuză de legături cu clericul Fethullah Gulen, ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu a vorbit despre o evoluție „foarte negativă”, relatează Reuters.

Recep Erdogan alaturi de ministrul sau de Externe, Mevlut CavusogluFoto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Comentariile sale vin după ce cu o zi în urmă Curtea Supremă de la Stockholm a blocat extrădarea unui bărbat cu cetățenie turcă pe care Ankara îl acuză că a luat parte la tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva președintelui Recep Erdogan.

Turcia afirmă că Gullen, un fost aliat al lui Erdogan, este în spatele tentativei de lovitură de stat din urmă cu 6 ani și a pus sub acuzare sute de mii de persoane în temeiul acestor acuzații.

Judecătorii suedezi au notat în decizia lor de luni că acuzațiile aduse bărbatului cerut de Ankara au legătură cu o infracțiune politică și există riscul persecutării sale din cauza opiniilor politice pe care le are.

Ulterior, s-a aflat că este vorba de Bulet Kenes, fost redactor-șef al cotidianului turc Zaman, Bulent Kenes. Acesta primise statutul de refugiat în Suedia.

„Această respingere a cererii noastre de extrădare pentru Bulent Kenes este o evoluție foarte negativă”, a declarat marți șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, în fața reporterilor.

Turcia cere extrădarea „teroriștilor” de pe teritoriul suedez

Ankara a pus în mod repetat piedici aderării Suediei și Finlandei la NATO, cerându-le celor doua state nordice să îi extrădeze pe susținătorii lui Gullen și membrii organizațiilor ce au legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o formațiune politică pe care Turcia o clasifică drept organizație teroristă.

La începutul lunii noiembrie noul guvern al Suediei a afirmat că se va distanța de miliția kurdă YPG, o extensie a PKK care a sprijinit Occidentul în lupta sa împotriva Statului Islamic în Siria.

„Există o legătură prea strânsă între aceste organizații și PKK”, a declarat pe 5 noiembrie ministrul suedez de Externe Tobias Billstrom, adăugând că „obiectivul principal este apartenența Suediei la NATO”.

Finlanda și Suedia au semnat pe 5 iulie protocoalele de aderare la NATO, însă acestea trebuie ratificate de către toate cele 30 de state membre ale alianței.

Altădată aliat preţios al lui Erdogan, Fetullah Gulen, instalat în SUA de peste 20 de ani, a fost acuzat de autorităţile turce că a răspândit acuzaţii de corupţie împotriva guvernului său în decembrie 2013, când Erdogan era încă prim-ministru.

Fetullah Gulen, azi în vârstă de 81 de ani, este considerat de preşedintele Erdogan instigatorul tentativei de lovitură de stat din iulie 2016. De atunci, autorităţile turce au operat peste 300.000 de arestări, în special în rândurile poliţiei, justiţiei şi armatei, precum şi printre intelectuali şi jurnalişti.