​Cele trei partide ale dreptei suedeze au căzut de acord asupra formării unui guvern, cu susţinerea inedită, în parlament, a formaţiunii naţionaliste de extremă dreapta Democraţii Suediei, a anunţat vineri premierul desemnat Ulf Kristersson, relatează agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Ulf KristerssonFoto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Moderaţii (conservatori), Creştin-democraţii şi Liberalii vor forma un guvern şi vor coopera cu Democraţii Suediei în parlament”, a declarat într-o conferinţă de presă Kristersson, liderul Moderaţilor.

Anunţul vine după ce un bloc de patru partide care include formaţiunea naţionalistă a obţinut o majoritate fragilă de 176 din cele 349 de locuri din parlamentul unicameral suedez în alegerile desfăşurate pe 11 septembrie.

După opt ani de guvernare social-democrată, dreapta revine astfel la cârmă în Suedia, printr-o apropiere fără precedent de SD, care au fost de altfel marii învingători ai scrutinului din 11 septembrie, cu un scor record de 20,5% din voturi.

Deşi nu va intra în guvern, opţiune respinsă de celelalte partide de dreapta, SD, condus de 17 ani de Jimmie Akesson, este principala forţă parlamentară din noua majoritate şi a doua din ţară, cu 73 de mandate în legislativ.

Moderaţii deţin 68 de fotolii, creştin-democraţii 19, iar liberalii 16, dreapta ajungând astfel la o majoritate absolută de 176 de locuri.

Noul guvern, care va fi supus probabil luni unui vot de confirmare, a şi anunţat imediat un plan de construire de noi reactoare nucleare pentru a răspunde cererii în creştere de electricitate din ţara scandinavă. Sunt aşteptate, de asemenea, reduceri de impozite.