În 17 ani la conducerea Democraților Suedezi (SD), Jimmie Åkesson a transformat partidul de extremă-dreapta dintr-o paria a peisajului politic suedez într-o forță grea de care dreapta are nevoie pentru a guverna după alegerile parlamentare de duminică, scrie AFP.

Jimmie AkessonFoto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Bărbatul brunet în vârstă de 43 de ani, cu o constituție solidă, a fost principalul câștigător al acestei alegeri ultra-stereotipice și cultivă imaginea "suedezului normal".

El are o linie politică care a transformat un partid care a fost moștenitorul unui grup neonazist, "Bevara Sverige Svensk" (Să păstrăm Suedia suedeză), într-unul naționalist de bun simț cu un logo înflorit.

"El vrea să dea imaginea unei persoane obișnuite (...) care face cârnați la grătar, pleacă într-o excursie în Insulele Canare cu un zbor charter și vorbește într-un mod obișnuit", acest "vecin care trăiește într-un cartier de locuințe accesibile dintr-un oraș mic", a declarat pentru AFP Jonas Hinnfors, profesor de științe politice la Universitatea din Göteborg.

Jimmie Åkesson s-a născut în Sölvesborg, un oraș din clasa de mijloc de 9.000 de locuitori din sudul Suediei.

Åkesson a intrat în politică în adolescență și s-a alăturat partidului în anii 1990, după o perioadă dezamăgitoare în principalul partid suedez de dreapta, Moderații, și a preluat conducerea în 2005.

Sub conducerea acestui iubitor de thrillere și pizza cu cartofi prăjiți, SD a făcut o schimbare de identitate, atât în formă, cât și în conținut.

În 2006, partidul a adoptat o nouă emblemă, o anemonă albastră pașnică cu o inimă galbenă, cele două culori naționale suedeze, în locul unei torțe mult mai agresive.

În același timp, partidul încearcă să se distanțeze de grupurile rasiste și violente și afișează o politică de "toleranță zero" față de rasism.

O aparență, denunță criticii săi: în august, un sondaj realizat de compania suedeză de cercetare Acta Publica a concluzionat că 289 de politicieni din partidele parlamentare suedeze au avut un comportament sau o activitate rasistă sau nazistă, majoritatea covârșitoare a acestora (214) în Partidul Democraților Suedezi.

Controversele legate de numeroasele oi negre ale partidului continuă nestingherite, dar creșterea este rapidă: 5,7% și primii parlamentari în 2010, 12,9% și o poziție de al treilea partid în 2014 și 17,5% în 2018.

Trecutul viking

Rata ridicată a imigrației din Suedia stimulează această mișcare, într-o țară care a primit aproape 250.000 de solicitanți de azil între 2014 și 2015, mai mult decât orice altă țară europeană în comparație cu populația sa de aproximativ 10 milioane de suflete.

La începutul lunii septembrie, SD a lansat un videoclip cu titlul trumpian "Suedia trebuie să fie din nou bună", o odă idealizată la adresa poporului suedez, evocând trecutul viking și elfi mitologici.

Partidul său atrage votanți conservatori, dar și social-democrați, în special din rândul clasei muncitoare.

"Cred că (succesul nostru) se datorează faptului că oamenii nu simt că celelalte partide iau în serios situația lor", a declarat el pentru AFP în timpul unei întâlniri de campanie la Stockholm, în august.

În pofida acestei afișări, Democrații Suedezi au pus apă în vin, ca și alte partide naționaliste din Europa, subliniază analiștii.

Au dispărut frazele controversate, cum ar fi atunci când Jimmie Åkesson i-a numit pe musulmani "cea mai mare amenințare externă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace".