​Guvernul sârb a avertizat luni asupra riscului unei noi escaladări a tensiunilor legate de situaţia minorităţii sârbe din nordul Kosovo, premierul Ana Brnabic considerând că s-a ajuns deja „în pragul conflictului armat”, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Trupe KFOR in KosovoFoto: Marjan Vucetic / Associated Press / Profimedia Images

„Mă tem de o escaladare. Noi vom face totul pentru a menţine pacea şi stabilitatea, dar, din nefericire, nu văd să existe vreo stabilitate pentru sârbii din Kosovo”, a spus şefa guvernului de la Belgrad într-un interviu acordat televiziunii publice sârbe RTS.

Ea a acuzat UE şi SUA că ignoră încălcările sistematice ale drepturilor minorităţii sârbe în Kosovo, încălcări care potrivit Belgradului au dus la protestele şi baricadele cu care sârbii kosovari blochează în prezent şoselele în nordul Kosovo.

Sârbii kosovari blochează de mai mult de o săptămână şoselele din nordul Kosovo, în semn de protest faţă de ceea ce consideră a fi discriminarea tot mai puternică din partea autorităţilor de la Pristina faţă de minoritatea sârbo-kosovară în această provincie care şi-a proclamat independenţa în 2008.

Circa o sută de protestatari sârbi simpatizanţi ai extremei drepte s-au confruntat duminică cu poliţia sârbă la un post de frontieră cu Kosovo pe care au încercat să-l forţeze, în timp ce de partea cealaltă a frontierei trupele KFOR au amplasat bariere de sârmă ghimpată.

„Sunt profund dezamăgită de modul în care Washingtonul şi Bruxellesul înţeleg democraţia şi drepturile omului”, a mai declarat luni şefa guvernului de la Belgrad.

Serbia lansează acuzații în serie împotriva Occidentului

În timp ce instituţiile UE se mulţumesc „să privească în linişte”, toate serviciile de securitate din Serbia consideră că situaţia în Kosovo a ajuns „în pragul conflictului armat”, a avertizat Ana Brnabic.

Premierul sârb a reproşat de asemenea misiunii NATO în Kosovo (KFOR) că nu a împiedicat „epurarea etnică” în 312 localităţi kosovare care în timpul scurs din anul 1999 au rămas fără populaţie sârbă.

Comentariile sale vin după ce generalul italian Angelo Michele Ristuccia, şeful forţelor KFOR, a dat asigurări în cursul weekendului că trupele sale sunt capabile să asigure securitatea în Kosovo.

„Ne aşteptăm ca toţi actorii să se coordoneze îndeaproape cu KFOR şi să se abţină de la orice demonstraţie de forţă provocatoare pentru a asigura siguranţa tuturor comunităţilor”, a îndemnat el vineri într-o declaraţie publicată de NATO.

Afirmațiile lui Ristuccia au venit la rândul lor drept răspuns față de declarații făcute săptămâna trecută de președintele sârb Aleksandar Vucic care a anunțat că Belgradul va cere permisiunea să desfășoare trupe în Kosovo.

„Guvernul va cere revenirea a sute, dar nu mai mult de 1.000 de trupe de armată şi poliţie”, a spus Vucic vineri, adăugând că va trimite solicitarea prin e-mail şi o va înmâna fizic KFOR.