Comandantul forţei de menţinere a păcii din Kosovo conduse de NATO a dat asigurări vineri că are trupele şi capacităţile necesare pentru a asigura securitatea, ca răspuns la solicitarea Serbiei de a desfăşura forţe pentru menţinerea ordinii în fosta sa provincie.

soldati NATO patruleaza la granita dintre Serbia si KosovoFoto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Belgradul a solicitat dreptul de a trimite o mie de soldaţi şi poliţişti sârbi în Kosovo, pe fondul tensiunilor crescânde din nordul fostei provincii separatiste, amintesc France-Presse și Agerpres.

Generalul italian Angelo Michele Ristuccia, şeful forţelor de menţinere a păcii KFOR, nu a făcut o referire directă la cererea Belgradului, dar a asigurat că KFOR continuă să fie capabilă să controleze situaţia.

„Ne aşteptăm ca toţi actorii să se coordoneze îndeaproape cu KFOR şi să se abţină de la orice demonstraţie de forţă provocatoare pentru a asigura siguranţa tuturor comunităţilor”, a avertizat generalul într-o declaraţie publicată de NATO.

„KFOR are toate capacităţile, inclusiv în termeni de personal, pentru a asigura un mediu sigur şi securizat, precum şi libertatea de mişcare pentru toate comunităţile, peste tot în Kosovo”, a spus el, invocând mandatul dat KFOR de ONU.

„Din octombrie, ne-am întărit prezenţa, inclusiv prin trimiterea de trupe şi patrule suplimentare în nordul Kosovo în această săptămână”, a precizat Angelo Michele Ristuccia.

Sute de etnici sârbi, revoltaţi de arestarea unui fost poliţist, au ridicat blocaje rutiere care au paralizat traficul la două puncte de trecere a frontierei cu Serbia.

Kosovo, cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în majoritate albanezi, şi-a declarat independenţa în 2008, nerecunoscută de Serbia. Aceasta încurajează minoritatea sârbă să refuze să recunoască autoritatea Priştinei.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat joi că revenirea armatei şi poliţiei sârbe va fi „importantă pentru protecţia populaţiei sârbe” în Kosovo şi va „reduce dramatic tensiunile”.

El a recunoscut că este „aproape sigur” că cererea nu va fi acceptată, iar omoloaga sa kosovară, Vjosa Osmani, a respins-o ca pe o provocare.