Protestatarii sârbi din nordul Kosovo au blocat drumurile principale pentru a doua zi la rând, duminică, după un schimb de focuri pe timpul nopții cu poliția, după arestarea unui fost polițist sârb, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre autorități și minoritatea sârbă din Kosovo, relatează Reuters.

sarbii kosovari blocheaza drumurile, in timp ce tensiunile etnice crescFoto: Bojan Slavkovic / AP / Profimedia

În ultimele săptămâni, sârbii din nordul Kosovo, un focar al naționalismului sârb, au răspuns cu rezistență violentă la mișcările Priștinei pe care le consideră anti-sârbești.

EULEX, misiunea Uniunii Europene însărcinată să patruleze în nordul Kosovo, a declarat că o grenadă asomatoare a fost aruncată sâmbătă seara asupra unuia dintre vehiculele sale blindate, dar nimeni nu a fost rănit.

Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a avertizat că blocul nu va tolera violența împotriva membrilor misiunii sale.

„#EU nu va tolera atacurile asupra @EULEXKosovo sau folosirea de acte violente, criminale în nord. Baricadele trebuie înlăturate imediat de către grupurile de sârbi kosovari. Calmul trebuie restabilit”, a scris el pe Twitter.

Ultimele proteste au fost declanșate de arestarea sâmbătă a unui fost polițist. Sârbii au demisionat în masă din poliție luna trecută, după ce Priștina a declarat că le va cere sârbilor să elimine plăcuțele de înmatriculare sârbe care datează dinainte de războiul din Kosovo din 1998-99, care a dus la independență.

Duminică, pentru a doua zi la rând, camioane și alte vehicule grele au blocat mai multe drumuri principale care duceau la două puncte de trecere a frontierei cu Serbia. Ambele treceri au fost închise circulației.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a cerut misiunii NATO KFOR să înlăture baricadele.

„Apelăm la KFOR pentru a garanta libertatea de mișcare (și pentru a elimina blocajele)... KFOR cere mai mult timp pentru a finaliza acest lucru... așa că așteptăm”, a spus Kurti.

Sâmbătă seara, poliția din Kosovo a declarat că a fost atacată în diferite locații din apropierea unui lac de la granița cu Serbia. Poliția a spus că a trebuit să tragă la rândul său pentru a se apăra. Nu s-au raportat imediat răniți.

Vucic cere NATO să-i permită să-și desfășoare armata și poliția în Kosovo

Poliția din Priștina a declarat că fostul polițist Dejan Pantic a fost arestat pentru că ar fi atacat birourile de stat, spart geamurile birourilor comisiilor electorale și ofițerii de poliție și oficialii electorali marți.

Primarii sârbi din municipalitățile din nordul Kosovo, împreună cu judecătorii locali și aproximativ 600 de ofițeri de poliție, au demisionat luna trecută în semn de protest față de decizia guvernului de a înlocui plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor eliberate de Belgrad cu altele emise de Priștina.

Pe pagina sa de Instagram, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a spus că „nu va exista nicio capitulare”, în Kosovo, dar a adăugat că Belgradul „va continua lupta cu toate mijloacele legale, pentru pace”.

Sâmbătă, Vucic a declarat că Belgradul va cere KFOR să permită Serbiei să își desfăşoare trupele şi poliţia în Kosovo, deşi a recunoscut că nu există nicio şansă de a se acorda permisiunea.

"Nu căutăm conflict, ci dialog și pace. Dar permiteți-mi să fiu clar: Republica Kosovo se va apăra - cu forță și hotărâre", a spus Kurti ca reacție la comentariile lui Vucic.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, cu sprijinul Occidentului, în urma războiului din 1998-99 în care NATO a intervenit pentru a proteja Kosovo, majoritar albanez.

În iulie anul trecut, sârbii din Kosovo au înființat baricade pentru a se opune unei decizii care i-ar obliga să solicite documente și plăcuțe de înmatriculare eliberate de instituțiile kosovare.

Kosovo și Serbia poartă discuții la Bruxelles pentru a încerca să normalizeze relațiile, iar UE a prezentat deja un plan.