Hakeem Jeffries a fost ales miercuri lider al democraţilor din Camera Reprezentanţilor din SUA, funcţie pe care o va prelua din ianuarie, devenind astfel primul american de culoare care ocupă o astfel de poziţie de rang înalt în Congres, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Hakeem JeffriesFoto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Votul - în unanimitate - al colegilor democraţi ai lui Jeffries arată, de asemenea, ascensiunea unei generaţii mai tinere de lideri în rândul celor 435 de membri ai Camerei şi sfârşitul erei lui Nancy Pelosi, actualul speaker. În 2007, aceasta devenise prima femeie aleasă preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

Hakeem Jeffries, un newyorkez în vârstă de 52 de ani, va ocupa poziţia de lider al Partidului Democrat din Camera Reprezentanţilor în cel de-al 118-lea Congres al SUA, care se va reuni la 3 ianuarie.

După alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial care au avut loc la 8 noiembrie, democraţii au pierdut în viitoarea legislatură majoritatea pe care o deţin acum în Camera Reprezentanţilor, dar şi-au menţiut-o în Senat.

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a declarat că accederea lui Hakeem Jeffries în funcţia de lider al Partidului Democrat din Camera Reprezentanţilor reprezintă un moment de cotitură în istoria Statelor Unite.

Ambii lideri democraţi din Congres provin din cartierul Brooklyn din New York.

"Când eşti din Brooklyn, înveţi repede calităţi precum perseverenţa şi seriozitatea... Înveţi cum să lucrezi cu tot felul de oameni diferiţi. Înveţi cum să-ţi menţii poziţia. Înveţi să nu iei lucrurile personal", a declarat Schumer în plenul Senatului înainte de vot, adăugând că Jeffries "este întruparea tuturor aceste trăsături".

Când şi-a anunţat oficial candidatura, la 18 noiembrie, după 10 ani petrecuţi în Camera Reprezentanţilor, Jeffries s-a angajat să conducă un grup parlamentar care să redea puterea membrilor comisiilor şi să le ofere reprezentanţilor juniori un cuvânt mai greu de spus în elaborarea legislaţiei, atribuindu-le şi lor funcţii de profil înalt.

Democraţii au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, dar diferenţa faţă de republicani este de numai câteva voturi.

Republicanii şi liderul lor, Kevin McCarthy, care va deveni următorul preşedinte al Camerei, i-au anunţat pe democraţi că vor lansa anchete asupra unor oficiali ai administraţiei şi chiar asupra preşedintelui Joe Biden şi a fiului său, Hunter. De asemenea, ei spun că doresc reduceri semnificative ale cheltuielilor, după ani de zile în care ambele partide au acordat puţină sau chiar deloc atenţie deficitelor bugetare în creştere şi unei datorii naţionale care depăşeşte acum 31.300 de miliarde de dolari. Noi iniţiative de înăsprire a securităţii la graniţă se află, de asemenea, printre priorităţile agendei republicane cu care vor avea de luptat democraţii.

Octogenarii fac un pas în spate

În prezent, principalele trei posturi de conducere ale democraţilor din Camera Reprezentanţilor sunt ocupate de octogenari care au fost la conducere timp de două decenii: speakerul Nancy Pelosi, 82 de ani, liderul majorităţii democrate, Steny Hoyer, 83 de ani, şi adjunctul acestuia, James Clyburn, 82 de ani.

De ani de zile, aceştia se află sub presiune pentru a ceda locul unei generaţii mai tinere.

Momentul a venit după ce republicanii au câştigat majoritatea în Cameră, dar fără a avea loc acel "val roşu" (culoarea republicanilor) de victorii masive la care se aşteptau - o răsturnare de situaţie care i-a încurajat pe democraţi.

Candidaţii care fac parte din echipa lui Jeffries sunt reprezentanta Katherine Clark, în vârstă de 59 de ani, care candidează pentru postul de adjunct al liderului, şi Pete Aguilar, în vârstă de 43 de ani, care a fost ales în actualul post pe care îl ocupa Jeffries, de lider al caucasului democratic.

Cei trei, care reprezintă districte din New York, Massachusetts şi, respectiv, California, aduc punctele lor forte specifice în diferite segmente ale grupului parlamentar democrat.

Clark are legături puternice cu progresiştii din Cameră, un grup a cărui influenţă este în creştere, în timp ce Aguilar este văzut ca o punte de legătură cu democraţii mai moderaţi şi este membru al caucusului care îi reprezintă pe hispanici.

Jeffries, la rândul său, este membru al Black Caucus.

Această echipă de conducere va avea prilejul să înveţe abilităţile de lideri în timp ce se vor afla în minoritate, fără a avea parte de toată presiunea pe care o aduce statutul de majoritate.

Pelosi, întrebată de reporteri dacă va fi dispusă să consilieze această echipă, a răspuns afirmativ.

"Împreună, această nouă generaţie de lideri reflectă vitalitatea şi diversitatea marii noastre naţiuni - şi vor revigora grupul nostru parlamentar cu energia, ideile şi perspectivele lor noi", a declarat Pelosi într-o declaraţie de felicitare a noilor lideri democraţi.

Citește și:

Hakeem Jeffries şi-a lansat candidatura pentru preluarea conducerii democrate din Camera Reprezentanţilor