Congresmanul Hakeem Jeffries şi-a lansat vineri candidatura la conducerea democraţilor din Camera Reprezentanţilor a SUA, a doua zi după ce preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, a anunţat că renunţă la rolul ei de lider în partid.

Hakeem JeffriesFoto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

„Vă scriu pentru a vă cere cu umilinţă sprijinul pentru poziţia de lider al democraţilor din Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care ne pregătim din nou să întâmpinăm acest moment”, a spus Jeffries într-un mesaj făcut public de biroul său, relatează Agerpres.

Dacă, aşa cum este de aşteptat, va câştiga cursa programată pentru 30 noiembrie, Hakeem Jeffries, care are 52 de ani şi reprezintă o circumscripţie din Brooklyn, New York City, el va deveni primul lider de culoare al democraţilor din camera inferioară a Congresului.

El întruneşte preferinţele multor aleşi democraţi care consideră că succesorul lui Nancy Pelosi trebuie să reprezinte o nouă generaţie de lideri.

De altfel, însăşi Pelosi (82 de ani) şi-a exprimat încrederea în Jeffries într-un comunicat difuzat imediat după anunţul acestuia, vorbind de „zorii unei noi zile”.

Nu s-au anunţat deocamdată alţi candidaţi pentru votul din 30 noiembrie. Actualul lider al majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer (83 de ani), a anunţat şi el joi că va renunţa la această poziţie în noua legislatură ce începe în ianuarie şi în care republicanii vor deţine majoritatea în Cameră, după alegerile din 8 noiembrie „de la mijlocul mandatului”.