Președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, prima femeie care a ocupat această funcție puternică, a declarat joi că va demisiona din funcția de lider democrat al Camerei Reprezentanților, în timp ce aliații ei pregătesc terenul pentru a-i preda ștafeta congresmanului liberal Hakeem Jeffries, care ar deveni primul lider democrat de culoare din Camera Reprezentanților, relatează Reuters și AFP.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi și preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wenFoto: Handout / AFP / Profimedia

Pelosi (82 de ani) a precizat că va rămâne membră a Camerei Reprezentanţilor, reprezentând San Francisco.

„Nu voi candida la conducerea democrată în următorul Congres”, a spus femeia în vârstă de 82 de ani în timpul unui discurs în hemiciclu, spunând că vrea să facă loc unei „noi generații”.

Președintele Joe Biden i-a adus imediat un omagiu, vorbind despre ea ca fiind „un apărător ferm al democrației”.

Nancy Pelosi, prima femeie care a ocupat această funcția, a vorbit și despre vremuri mai întunecate, precum atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

„Într-adevăr, democrația americană este maiestuoasă, dar este fragilă”, a avertizat ea.

Jeffries, în vârstă de 52 de ani, ar fi primul lider democrat de culoare din Camera Reprezentanților, reprezentând baza diversă de alegători a partidului și aducând o nouă generație la conducere.

Pelosi, prima femeie care a ocupat postul, are 82 de ani, iar alți doi membri ai conducerii partidului au peste 80 de ani. Democrații Camerei își vor vota liderii pe 30 noiembrie.

Jeffries ar reprezenta, de asemenea, un contrast stilistic cu Pelosi. Ea s-a dovedit a fi agresivă și determinată în discurs, în timp ce el este în general considerat mai rezervat.

Pelosi și alți democrați de rang înalt au fost presați să facă loc unei generații mai tinere de democrați în Camera cu 435 de locuri.

Alți democrați de top ar putea, de asemenea, să râvnească să devină lider în Cameră.

Actualul lider democrat Steny Hoyer, în vârstă de 83 de ani, a spus că nu va căuta o poziție de conducere în următorul Congres și l-a susținut pe Jeffries.

Republicanul Kevin McCarthy a câştigat nominalizarea partidului său pentru a ocupa funcţia de preşedinte în noul Congres şi va deveni succesorul lui Pelosi la conducerea Camerei Reprezentanţilor.

În SUA, preşedintele Camerei Reprezentanţilor este al treilea om în stat, după preşedinte şi vicepreşedinte.