Kremlinul a declarat miercuri că unele țări au făcut „declarații nefondate" cu privire la explozia produsă marți pe teritoriul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat reporterilor că Rusia nu are nimic de-a face cu incidentul, despre care a spus că a fost provocat de un sistem de apărare aeriană S-300.

El a adăugat că nu știe dacă au fost activate canale speciale de comunicare cu Washington sau NATO, dar că răspunsul american a fost „reținut" în comparație cu cel al altor țări.

"Nu, nu vedem nicio vină", a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului la o întrebare a presei străine dacă Rusia este vinovată pentru incidentul din Polonia, dacă acesta este legat indirect de o serie de bombardamente de pe teritoriul ucrainean, potrivit agenției ruse de presă TASS.

"În ceea ce privește incidentul din Polonia, Rusia nu are nimic de-a face cu el. Iar lucrurile trebuie să fie numite corect", a subliniat Peskov.

Citește și:

Peskov acuză o reacție rusofobă

Toată această situație este un alt exemplu de rusofobie furibundă, susține Peskov.

"Am asistat la o altă reacție isterică, feroce și rusofobă, care nu s-a bazat pe niciun fel de date reale. De fapt, reprezentanți de rang înalt ai diferitelor țări au făcut declarații fără să știe exact ce s-a întâmplat", a spus el.

Președintele Poloniei, membră NATO, a declarat anterior că Varșovia nu are dovezi concrete pentru a determina cine a tras o rachetă care a lovit o instalație poloneză de cereale la aproximativ 6 km în interiorul graniței cu Ucraina, provocând moartea a două persoane.

O sursă din cadrul NATO a declarat pentru Reuters că președintele american Joe Biden le-a spus partenerilor din G7 și NATO că explozia rachetei din estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană.

Reacții după incidentul din Polonia

Zelenski reiterează că racheta care a căzut în Polonia a fost lansată de Rusia. Lovitura cu rachetă în Polonia „nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20”, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prin videoconferinţă în faţa liderilor grupului reunit în insula indoneziană Bali, în contextul în care versiunea că a fost totuşi vorba de o rachetă a sistemului antiaerian al Ucrainei devine din ce în ce mai plauzibilă, potrivit AFP, EFE şi DPA.

Președintele american Joe Biden a informat aliații NATO și liderii G7 că explozia din Polonia ar fi fost provocată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană, a declarat o sursă NATO pentru Reuters.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că nu se poate spune momentan care este originea rachetei care a ucis marți două persoane în Polonia, transmite Reuters.

Explozia mortală a unei rachete pe teritoriul Poloniei "nu s-ar fi întâmplat fără atacurile oribile cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat miercuri premierul olandez Mark Rutte, transmite CNN.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că e nevoie de o investigație completă înainte de a fi trase concluzii privind lovitură cu rachete din estul Poloniei, lângă granița cu Ucraina, conform Reuters.

Deputata ucraineană Kira Rudik a spus, la canalul britanic Sky News, că, indiferent de originea rachetei care a lovit Polonia, în cele din urmă este vinovată Rusia, conform The Guardian.

Toate părțile ar trebui „să rămână calme și să fie reținute în circumstanțele actuale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, miercuri, comentând explozia care a ucis două persoane în Polonia, conform The Guardian.

Rusia a transformat partea de est a Europei într-un câmp de luptă imprevizibil, a reacționat Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, la declarațiile lui Joe Biden, conform căruia „este puţin probabil ca racheta căzută în Polonia să fi fost lansată din Rusia”, scrie Reuters.

„Avem de-a face cu o consecință a acțiunilor Rusiei. Aceste consecințe au afectat Polonia pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina, cetățeni polonezi au fost uciși”, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe Pawel Jablonski despre explozia de la Przewodow, potrivit publicației Onet.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că respectă declarația Rusiei potrivit căreia rachetele rusești nu au lovit teritoriul polonez. Liderul de la Ankara crede că Moscova nu a avut „nimic de-a face cu asta", informează Reuters.