Rusia a transformat partea de est a Europei într-un câmp de luptă imprevizibil, a reacționat Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, la declarațiile lui Joe Biden, conform căruia „este puţin probabil ca racheta căzută în Polonia să fi fost lansată din Rusia”, scrie Reuters.

Mihailo PodolyakFoto: Yasin AKGUL / AFP / Profimedia

Podoliak acuză că Rusia este de vină pentru orice „incidente cu rachete”, după invadarea Ucrainei.

  • „După părerea mea, este necesar să aderăm la o singură logică. Războiul a început și este purtat de Rusia.
  • Rusia atacă masiv Ucraina cu rachete de croazieră.
  • Rusia a transformat partea de est a continentului european într-un câmp de luptă imprevizibil. Intenție, mijloace de execuție, riscuri, escaladare - toate acestea sunt doar din Rusia. Și nu poate exista altă explicație pentru niciun incident cu rachete”, a spus Mihailo Podoliak, reacționând astfel la declarațiile președintelui american Joe Biden.

Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie.

„Există informații preliminare care contestă acest lucru. După traiectoria balistică este puțin probabil să fi fost tras din Rusia, dar vom vedea. Mă voi asigura că vom putea stabili ce s-a întâmplat exact”, a spus Biden reporterilor, întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia.

Explozia din Polonia, membră NATO, a stârnit imediat îngrijorarea că alianța ar putea fi atrasă în războiul de aproape nouă luni al Rusiei împotriva Ucrainei susținute de Occident.