Un înalt oficial al securității cibernetice din SUA a declarat că nu există „nicio amenințare specifică sau credibilă” care să perturbe infrastructura electorală în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului de marți din SUA, relatează Reuters.

Securitate ciberneticaFoto: Chatree Bamrung | Dreamstime.com

Securitatea alegerilor a devenit o problemă cheie în Statele Unite, după ce oficialii au descoperit că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din SUA din 2016 cu o campanie de atacuri cibernetice și propagandă menită să afecteze șansele lui Hillary Clinton de a câștiga împotriva lui Donald Trump.

Mai mult, declarația oficialului din securitate vine la o zi după ce șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut luni pentru prima oară că a încercat să influențeze alegerile din Statele Unite, afirmând că va face acest lucru și pe viitor.

„Am intervenit în alegerile [din Statele Unite], continuăm să intervenim și o vom face și în viitor. Cu grijă, acuratețe, chirurgical și în modul nostru propriu, întrucât știm ce trebuie să facem”, a afirmat cel care este supranumit „bucătarul lui Putin” în comentarii postate pe Vkontakte de serviciul de presă al firmei sale de catering Concorde.

Casa Albă a spus că nu a fost surprinsă de comentariile lui Evgheni Prigojin.

Agenția de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii (CISA) intenționează să înființeze un Centru de operațiuni în ziua alegerilor cu parteneri din sectorul public și privat din toată țara pentru a monitoriza alegerile, a anunțat luni într-un comunicat.

„În ultimii ani, oficialii electorali au fost nevoiți să se confrunte cu o dezinformare din ce în ce mai mare din partea adversarilor străini, ceea ce poate provoca confuzie cu privire la infrastructura electorală și poate submina încrederea alegătorilor în proces”, a declarat Kim Wyman, consilier principal pentru securitatea alegerilor al agenției, într-un comunicat, săptămâna trecută.

„Acum, când ceva nu merge bine – și cu 8.800 de jurisdicții electorale în toată țara, ceva va merge prost undeva – inofensivul poate fi făcut să pară viciat”.