Secțiile de votare la alegerile intermediare din SUA s-au deschis marți, americanii fiind chemați să aleagă toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și o treime din Senat. De asemenea, mandate locale care au greutate în perspectiva alegerilor prezidențiale de peste doi ani.

Alegeri în SUA Foto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Aproape 41 de milioane de americani au votat anticipat.

Alegerile la mijlocul mandatului sunt considerat un referendum pentru președintele în exercițiu. Doar aproximativ 40% dintre americani aprobă administrația Joe Biden. Potrivit The Guardian, un sondaj realizat de Reuters și Ipsos relevă că 69% dintre respondenți cred că țara este pe un drum greșit și doar 18% consideră că merge într-o direcție bună.

Chiar dacă democrații au reușit să-și mai revină în sondaje, o victorie a republicanilor ar putea îngheța administrația Biden în următorii doi ani și ar putea duce în cele din urmă la alegerea unui alt candidat la prezidențialele din 2024. „Dacă pierdem Camera și Senatul, vor fi doi ani îngrozitori, a spus Biden săptămâna trecută.

Cele mai importante informații despre alegerile din SUA, LIVE TEXT:

03:15 Victorie importantă pentru democrați: Blumenthal îl învinge pe contracandidatul republican Levy în cursa pentru un loc în Senatul SUA în Connecticut

01:45 Alegeri în SUA. Americanii decid noua configuraţie a Congresului.Urnele s-au închis în câteva state

Alegerile intermediare din America au intrat în faza lor finală, deja fiind închise primele secţii de vot, în mai multe state. Rata de participare la vot se aşteaptă să fie una destul de ridicată în aceste alegeri de la mijlocul mandatului prezidenţial care ar putea decide însă soarta viitorului preşedinte din 2024, potrivit News.ro.

00:14Americanii votează pentru președinția lui Biden sau pentru ambiția lui Trump

Milioane de americani votau marți într-o atmosferă de neîncredere, într-un scrutin crucial pentru președinția lui Joe Biden și pentru ambițiile rivalului Donald Trump de a recuceri Casa Albă în 2024, potrivit AFP.

23:42Un bărbat a fost arestat marți după-amiază după ce a amenințat alegătorii cu un cuțit într-o suburbie din Milwaukee, forțând pentru scurt timp închiderea unei secții de votare, relatează CNN.

22:35 Grupurile pro-Kremlin din Rusia speră că republicanii să câștige controlul asupra Congresului, un rezultat care, cred ei, i-ar îngreuna demersul președintelui democrat Joe Biden de a obține aprobarea pachetelor de ajutor militar pentru Ucraina, relatează Reuters. Totodată, rușii speră ca alegerile la jumătate de mandat din SUA să adâncească atât de mult diviziunile politice încât să dea naștere unui război civil.

20:58Mai multe incendii care au izbucnit peste noapte la două biserici, o benzinărie și alte patru clădiri din apropierea Universității de Stat Jackson din Mississippi sunt anchetate ca posibile incendieri premeditate, au declarat oficialii presei locale, relatează Reuters.

Toate incendiile au fost stinse până marți dimineața, cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor în Mississippi și în alte state.

Încă nu este clar dacă incendiile au avut legătură cu alegerile, care au loc într-un an în care oficialii au avertizat cu privire la posibilitatea actelor de violență și intimidare a candidaților și alegătorilor.

19:57În Texas, inflația și imigrația sunt în centrul preocupărilor

În McAllen, un oraș texan situat la granița cu Mexicul, inflația este, ca și în alte părți din SUA, o problemă majoră în această zi electorală, dar problema migrației rămâne o preocupare într-una dintre porțile de intrare pentru migranții din America Latină, potrivit AFP.

19:53Fostul președinte Donald Trump a votat marți pentru guvernatorul republican al Florida Ron DeSantis, prezicând o „noapte minunată” pentru republicani, relatează CNN.

„Da, am făcut-o”, le-a spus Trump reporterilor când a fost întrebat, în fața unei secții de votare din Palm Beach, dacă a votat pentru DeSantis.

„Cred că vom avea o seară deosebit de minunată și este palpitant”, a adăugat el.

Trump a votat la puţin timp după ora locală 11:30 la un centru de agrement din Palm Beach, aflat la doar câteva minute distanţă de proprietatea sa de la Mar-a-Lago, acolo unde intenţionează, de altfel, să urmărească rezultatele alegerilor, alături de zeci de consilieri, aliaţi şi alţi politicieni republicani locali.

17:49 Președintele Joe Biden va avea „un program destul de plin” la Casa Albă, în ziua alegerilor, potrivit secretarului său de presă, Karine Jean-Pierre.

Președinții dinaintea sa au încercat să încurajeze oamenii să voteze în anumite state, prin interviurile radio în ziua alegerilor, ceea ce este de așteptat să facă și Biden.

Programul lui Biden va rămâne „în mare parte privat”, potrivit unui oficial de la Casa Albă, citat de presa americană.

16:50Un înalt oficial al securității cibernetice din SUA a declarat că nu există „nicio amenințare specifică sau credibilă” care să perturbe infrastructura electorală în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului de marți din SUA, relatează Reuters.

Când vom afla rezultatele alegerilor din SUA

16:30De ce va dura până vom ști cine va deține controlul în Congres

Cel mai important lucru de reținut pentru 9 noiembrie, a doua zi după ziua alegerilor, este că probabilitatea ca rezultatul general - care partid va controla Camera și Senatul - să nu fie cunoscut decât abia după câteva zile sau săptămâni, scrie CNN.

De exemplu, CNN a proiectat că Joe Biden va câștiga alegerile prezidențiale din 2020 abia la patru zile după ziua alegerilor.

Nu era clar dacă democrații vor controla Senatul până după două luni, pe 6 ianuarie 2021.

Proiecția rezultatelor poate dura, parțial din cauza faptului că o mare parte a alegătorilor din SUA își exprimă voturile înainte de ziua votului sau prin poștă. Statele în care alegerile se desfășoară mai mult prin poștă numărarea voturilor durează mai mult. De exemplu, anul trecut, în California avut peste 30% din voturi nenumărate a doua zi.

16:22Se estimează că 8,3 milioane de tineri americani sunt eligibili să voteze pentru prima dată la alegerile de la mijlocul mandatului. Miza mai mare în acest caz este pentru democrași: 57% dintre tinerii americani cu vârste între 18 și 29 de ani sunt favorabili unui Congres controlat de oamenii lui Biden. Însă, alegătorii mai tineri tind să voteze într-un număr mai mic decât cei mai în vârstă, comentează The Guardian.

16:04Mehmet Oz, cunoscutul prezentator TV american, a votat în statul Pennsylvania unde candidează pentru un loc la Senat din partea Partidului Republican.

„Sunt foarte mândru de cum am dus această campanie. Pennsylvania trimite un mesaj foarte clar către Washington - vrem mai puțin radicalism și mai mult echilibru. Așa că încurajez pe toată lumea să voteze. Este datoria voastră”, le-a spus el reporterilor marți.

Oz este considerat unul dintre candidații vedetă ai republicanilor la aceste alegeri „midterm”, The New York Times amintind că acesta ar putea deveni primul senator de religie musulmană din istoria Statelor Unite.

15:23Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis marţi americanilor "să menţină o unitate de neclintit" până la "restabilirea păcii" în Ucraina, în contextul în care rezultatul alegerilor cruciale de la jumătatea mandatului în SUA ar putea afecta sprijinul Washingtonului pentru Kiev, conform AFP.

"Vă solicit să menţineţi o unitate de neclintit, aşa cum este cazul în prezent, până în ziua în care vom auzi toate acele cuvinte importante pe care le-am visat, până când vom auzi că pacea a fost în sfârşit restabilită", a declarat Zelenski într-o alocuţiune, prin videoconferinţă de la Kiev, unde a primit "Medalia Libertăţii" americană.

15:00Preşedintele american Joe Biden va rămâne angajat împotriva schimbărilor climatice indiferent care va fi rezultatul alegerilor de marţi din SUA, a promis emisarul său pentru climă, John Kerry, în cadrul conferinţei ONU pentru climă COP27 care are loc la Sharm El Sheikh, în Egipt.

O victorie a republicanilor ar deschide calea revenirii la Casa Albă a lui Donald Trump, cel care a scos SUA din Acordul de la Paris din 2015 privind clima. Joe Biden a readus SUA în acest pact fundamental pentru combaterea încălzirii climei, aminteşte AFP.

14:23 Perspectiva pierderii de către democrați a majorității în Congres a fost evaluată sumbru de Biden săptămâna trecută. „Dacă pierdem Camera și Senatul, vor fi doi ani îngrozitori”

În ciuda optimismului din ultimele zile ale campaniei, democrații iau în serios varianta ca perioada în care aveau sub control Congresul să se încheie curând, iar prioritățile lui Joe Biden să fie îngropate

Trei lucruri care sunt în joc pentru Biden și administrația sa:

  • INVESTIGAȚII. Republicanii au spus clar că președintele Biden trebuie să fie pregătit de investigații care îl vizează pe el, Casa Albă și pe membrii familiei sale. Aleșii republicani se pregătesc să cerceteze o serie de probleme, de la relațiile de afaceri ale fiului lui Biden, Hunter, la ceea ce republicanii susțin că este o ingerință politică în cazul FBI și al Departamentului de Justiție și până la pandemia de Covid-19.
  • AGENDA. Dacă republicanii obțin controlul asupra uneia sau a ambelor camere, probabil se va încheia epoca marilor proiectele ale lui Biden. Acesta se va găsi în postura de se apăra în timp ce republicanii vor încerca să anuleze multe dintre cele realizate în primii doi ani de mandat. Republicanii au promis deja că vor anula elemente din legea privind reducerea inflației, inclusiv noile sale taxe aplicate marilor corporații.
  • ALEGERILE DIN 2024. Imediat ce ce rezultatele alegerilor intermediare din 2022 vor fi cunoscute, atenția se va îndrepta către 2024. Întrebrea va fi dacă Biden va candida pentru al doilea mandat. De săptămâni întregi, președintele și consilierii săi susțin că intenția sa, în acest moment, este să candideze din nou. De asemenea, ei au spus că nicio decizie nu este definitivă până când președintele nu va discuta cu despre viitorul său politic cu familia. Dar decizia lui Biden din 2024 nu va fi doar o afacere de familie, ci va fi și o dinamică politică puternică în joc, commentează CNN.

După o campanie dură centrată pe inflație, republicanii se arată din ce în ce mai încrezători în șansele lor de „a răsturna” complet Congresul, aflat sub controlul, fragil ce-i drept, al democraților lui Joe Biden.

În Senat acum raportul de forțe este 50-50 , dar vicepreședintele Kamala Harris are votul de departajare.

Scrutinul, în special în ceea ce privește controlul Senatului, se joacă într-o mână de state-cheie, aceleași ca la alegerile prezidențiale din 2020. Toate reflectoarele sunt pe Pennsylvania, Georgia, Arizona, Nevada, Wisconsin și Carolina de Nord. Toate aceste state sunt scena unor lupte intense, care implică sute de milioane de dolari, cu candidații republicani care jură loialitate absolută lui Donald Trump.

HotNews.ro transmite cele mai importante informații despre alegerile din SUA 2022.