Autorităţile au întărit măsurile de securitate în vederea alegerilor legislative care au loc marţi în Israel, al cincilea scrutin într-o perioadă de circa trei ani şi jumătate, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

Circa 18.000 membri ai forţelor de securitate vor fi desfăşuraţi în ziua alegerilor, când sunt aşteptaţi la urne cei aproximativ 6,8 milioane de alegători, a menţionat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Fostul premier şi actualul lider al opoziţiei Benjamin Netanyahu speră la o revenire în urma votului de marţi. Conform celor mai recente sondaje de opinie, partidul acestuia, Likud, ar putea redeveni cea mai puternică formaţiune din parlamentul israelian, Knessset.

Totuşi, nu este clar dacă o coaliţie pro-Netanyahu va putea crea o majoritate. Blocul său poate obţine 60 din 120 de locuri, ceea ce ar duce din nou la un impas faţă în faţă cu tabăra actualului premier Yair Lapid.

Benjamin Netanyahu ar putea scăpa de procesul de corupție

Prezenţa la vot a populaţiei arabe ar putea fi decisivă. Minoritatea arabă reprezintă circa 20% dintre cei 9,4 milioane de cetăţeni ai Israelului.

Dacă unul dintre partidele mai mici din tabăra lui Lapid nu reuşeşte să treacă pragul de 3,25% pentru a intra în legislativ, acest lucru ar putea deschide calea spre un guvern de extremă dreapta condus de Netanyahu.

Alianţa de extremă dreapta a lui Bezalel Smotrich şi Itamar Ben-Gvir este văzută ca un posibil factor-cheie. Conform sondajelor, formaţiunea lor, Partidul sionist religios, ar putea deveni a treia cea mai puternică forţă din Israel.

Smotrich a prezentat înainte de alegeri un program radical, a cărui implementare ar duce la slăbirea sistemului judiciar din statul evreu, a apreciat profesorul Jonathan Rynhold, şeful departamentului de studii politice al universităţii Bar Ilan din Tel Aviv.

Schimbările preconizate ar putea duce de asemenea la anularea procesului de corupţie împotriva lui Netanyahu.