Zimbabwe a anunțat că va cere companiilor care minează aur, diamante, litiu și platină să își plătească o parte a redevențelor în metale rafinate, nu în bani, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul a fost făcut duminică de președintele Emmerson Mnangagwa, cel care i-a luat locul lui Robert Mugabe în funcția de președinte în noiembrie 2017.

Camera Companiilor Miniere, care reprezintă toate companiile importante ce operează în Zimbabwe, a declarat că nu este îngrijorată de măsură din moment ce nu presupune creșterea redevențelor existente.

„Respectăm decizia guvernului. Este în prerogativele sale. Tot ce spune este că schimbă modalitatea de plată”, a declarat președintele Camerei, Isaac Kwesu, pentru agenția Reuters.

Zimbabwe are zăcăminte semnificative de aur, litiu și metale din grupul platinei dar se confruntă din nou cu o inflație galopantă, o problemă constantă pentru guvernul de la Harare în ultimii 15 ani.

Zimbabwe a lansat o monedă de aur din cauza inflației

Decizia privind încasarea unei părți a redevențelor vine după ce în luna iulie Banca Centrală a Zimbabwe a anunțat în luna iulie că va emite o monedă de aur pentru a încerca să țină sub control inflația.

Anunțul din vară a venit la doar câteva zile după ce banca centrală și-a majorat dobânzile de referință de la 80% la 200% și a prezentat planuri de a adopta dolarul american ca monedă oficială pentru următorii 5 ani pentru a crește încrederea investitorilor și localnicilor în economie.

Măsura a fost anunțată după ce în iunie rata anuală a inflației a ajuns la 191%.

Datele oficiale publicate de guvernul de la Harare arată că în 2021 2,8% din veniturile sale fiscale au fost reprezentate de redevențele plătite de companiile miniere.