Banca centrală din Zimbabwe a anunțat că va începe să vândă luna aceasta monede de aur pentru a ține sub control inflația galopantă care a slăbit din nou semnificativ moneda locală, relatează agenția Reuters și Nasdaq.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

John Mangudya, guvernatorul băncii centrale, a anunțat într-un comunicat remis presei luni că monedele vor putea fi cumpărate începând cu data de 25 iulie, acestea urmând a putea fi plătite în moneda locală, dolari și alte valute la un preț bazat pe costul internațional pentru aur la care se adaugă costurile de emitere a monedei.

Moneda numită „Mosi-oa-tunya” după numele indigen al cascadei Victoria va putea fi convertită în numerar sau folosită pentru tranzacții locale și internaționale, potrivit băncii centrale de la Harare.

Aceasta va conține 31,10 grame de aur și va fi pusă în circulație de băncile locale și două companii de tranzacționare a metalelor prețioase.

Anunțul vine după ce săptămâna trecută banca centrală din Zimbabwe și-a majorat dobânzile de referință de la 80% la 200% și a prezentat planuri de a adopta dolarul american ca monedă oficială pentru următorii 5 ani pentru a crește încrederea investitorilor și localnicilor în economie.

Inflație de 500 de miliarde la sută în Zimbabwe

Hiperinflația este o problemă pentru țara africană de ani de zile, politicile economice ale fostului președinte Robert Mugabe care a condus țara timp de aproape 4 decenii ducând la prăbușirea monedei locale.

Inflația anuală a ajuns la aproape 192% în luna iunie, punând sub semnul îndoielii promisiunile noului președinte Emmerson Mnangagwa de a revitaliza economia.

Zimbabwe și-a tăiat 12 zerouri din moneda locală, dolarul zimbabwean, în 2009 după ce inflația a ajuns la un miliard la sută iar apoi a abandonat-o cu totul în 2015 în favoarea dolarului american.

Clienții băncilor din Zimbabwe au primit la momentul respectiv un dolar SUA pentru 35 de cvadrilioane de dolari zimbabweni după ce inflația ajunsese la 500 de miliarde la sută.

Guvernul noului președinte Emmerson Mnangagwa, care a fost timp de aproape 40 de ani mâna dreaptă a lui Robert Mugabe, a reintrodus dolarul zimbabwean în 2019 dar acesta s-a devalorizat din nou rapid.