Cel puțin 76 de persoane au fost ucise în Iran de la începutul protestelor declanșate de moartea unei tinere după ce a fost arestată de poliția morală, a anunțat luni ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, potrivit AFP.

Proteste masive în Iran după moartea unei tinere, Mahsa Amini, arestată de poliția moralitățiiFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

"Potrivit informațiilor culese de Iran Human Rights, cel puțin 76 de persoane au fost ucise în timpul protestelor" în 14 provincii din țară, a precizat ONG-ul într-un comunicat, adăugând că "șase femei și patru copii" se numără printre morți.

IHR a declarat că a obținut "înregistrări video și certificate de deces care confirmă că s-a tras cu gloanțe reale asupra protestatarilor".

Autorităţile iraniene au arestat peste 1.200 de persoane, majoritatea în nordul Iranului, de la începutul mişcării de protest.

Protestele au început pe 16 septembrie, data decesului lui Mahsa Amini, arestată cu trei zile înainte la Teheran pentru „purtare necorespunzătoare a hainelor” în republica islamică, unde există un cod vestimentar strict pentru femei, în special purtarea vălului islamic.

Mişcarea de protest s-a extins în mai multe oraşe din ţară, unde manifestanţii au strigat sloganuri ostile puterii.