Autorităţile iraniene au arestat peste 1.200 de persoane, majoritatea în nordul Iranului, de la începutul mişcării de protest contra morţii unei tinere reţinute de poliţia moravurilor în urmă cu 10 zile, relatează AFP și Agerpres.

Proteste de amploare în Iran după moartea unei tinere arestate de poliția moralitățiiFoto: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„În tulburările din ultimele zile, 450 de protestatari au fost arestaţi la Mazandaran" (nord), a declarat luni procurorul general al provinciei, Mohammad Karimi, citat de agenţia oficială Irna, preluată de France Presse.

Sâmbătă, autorităţile au raportat 739 de manifestanţi arestaţi, inclusiv 60 de femei în Guilan, provincia vecină cu Mazandaran din nordul ţării. Citând un responsabil local, agenţia de presă Fars a anunţat duminică arestarea a 88 de protestatari în provincia Hormozgan din sud.

Potrivit aceleiaşi surse, autorităţile au efectuat alte arestări în oraşele Zanjan (nord-vest), Karaj (la vest de Teheran) şi Kerman (sud-est).

Protestele au început pe 16 septembrie, data decesului lui Mahsa Amini, arestată cu trei zile înainte la Teheran pentru „purtare necorespunzătoare a hainelor” în republica islamică, unde există un cod vestimentar strict pentru femei, în special purtarea vălului islamic.

Mişcarea de protest s-a extins în mai multe oraşe din ţară, unde manifestanţii au strigat sloganuri ostile puterii, potrivit presei locale.

Armata iraniană a fost trimisă împotriva manifestanților

„În ultimele zile, răzvrătiţii au atacat clădiri guvernamentale şi au deteriorat proprietăţi publice în anumite regiuni din Mazandaran, sub conducerea unor agenţi străini”, a spus Karimi.

Duminică, şeful puterii judiciare, Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i, a ameninţat că nu va da dovadă de „nicio indulgenţă” faţă de manifestanţi şi a cerut forţelor de ordine să acţioneze „ferm” împotriva „celor care subminează securitatea”. Vinerea trecută armata iraniană a anunțat că va intra în luptă cu „dușmanii”.

Potrivit unui raport oficial nedetaliat, inclusiv manifestanţi şi forţele de ordine, 41 de persoane au fost ucise în zece zile de proteste. Agenţia de presă Tasnim a publicat luni în jur de 20 de fotografii cu manifestanţi, printre care femei, pe diferite străzi din Qom, un important oraş sfânt şiit situat la aproape 150 km sud de capitală.

Instituţiile militare şi de securitate au publicat aceste imagini cu „liderii revoltei” şi le-au cerut locuitorilor „să-i identifice şi să informeze autorităţile”, a adăugat agenţia.

Printre altele, guvernul german l-a convocat luni după-amiază pe ambasadorul Iranului la Berlin pentru o „discuţie” privind reprimarea mişcării de protest din Iran împotriva morţii unei tinere reţinute de poliţia moravurilor, adaugă AFP.

Pe același subiect: