Preşedintele american Joe Biden intenţionează să o numească pe Lynne Tracy, un diplomat de carieră care în prezent execută un serviciu în Armenia, ca următorul ambasador în Rusia, afirmă trei surse familiarizate cu subiectul citate de CNN, scrie News.ro.

Presedintele american Joe BidenFoto: Yuri Gripas-Pool via CNP / SplashNews.com / Profimedia

Tracy, care vorbeşte limba rusă şi a fost diplomatul numărul 2 la Moscova din 2014 până în 2017, ar fi prima femeie care ar ocupa această funcţie. Ea este ambasador în Armenia din 2019.

Administraţia Biden speră ca ea să fie instalată rapid pentru a-l înlocui pe John Sullivan, care s-a retras luna aceasta. Momentul sosirii sale şi numirea oficială depind dacă Rusia o va accepta ca ambasador, într-o perioadă de mari tensiuni între Washington şi Moscova, în contextul în care războiul din Ucraina continuă.

De obicei, ţara gazdă va aproba numele unui ambasador propus înainte ca acesta să fie numit oficial, printr-o procedură numită agreare. SUA a transmis deja numele lui Lynne Tracy ruşilor pentru a începe procedura, au spus două surse.

Oficialii SUA arată că Rusia vrea să menţină relaţiile diplomatice cu Statele Unite şi ar putea fi motivată să o accepte pe Tracy fără a întârzia procedura, pentru a se asigura că ambasadorul său la Washington rămâne în contact.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze.

Americanii vor să aibă rapid o echipă diplomatică puternică la Moscova

Numirea lui Tracy va reprezenta o restructurare completă a conducerii la ambasada din Moscova. Sullivan nu s-a aflat în Rusia pentru cea mai mare parte a verii, el fiind în SUA alături de soţia sa, care a fost grav bolnavă şi a murit săptămâna trecută.

Elizabeth Rood, adjunctul misiunii, i-a ţinut locul, fiind vizibilă mai ales când a asistat la procesul baschetbalistei Brittney Griner, care a fost condamnată la nouă ani de închisoare pentru trafic de cannabis, în august. Rood a fost numită ca următor ambasador al SUA în Turkmenistan.

Oficialii americani subliniază că intenţionează să aibă rapid o echipă diplomatică puternică la Moscova.

Pe lângă războiul din Ucraina, problema americanilor deţinuţi în Rusia va fi, cel mai probabil, o prioritate pentru noul ambasador. Sullivan a jucat un rol cheie în eliberarea lui Trevor Reed, în cursul acestui an. El a spus, după eliberarea lui Reed, că era implicat activ în eforturile pentru punerea în libertate a lui Griner şi Paul Whelan, ambii închişi în Rusia.

CNN a relatat că SUA au propus un schimb de prizonieri pentru a obţine eliberarea lui Griner şi Whelan.

Purtătorul de cuvânt adjunct de la Departamentul de Stat, Vedant Patel, a declarat săptămâna trecută că discuţiile între SUA şi Rusia pentru a obţine eliberarea celor doi „continuă să se desfăşoare”, în pofida plecării lui Sullivan.