Rusia a anunțat miercuri că l-a eliberat din închisoare pe Trevor Reed, un fost pușcaș marin condamnat la 9 ani de închisoare după ce ar fi agresat doi polițiști, la schimb cu un rus încarcerat în Statele Unite pentru trafic de cocaină, potrivit CNN.

Parintii lui Trevor Reed alaturi de un portret al fiului lorFoto: LM Otero / Associated Press / Profimedia Images
  • „Ca urmare a unui proces îndelungat de negocieri, la 27 aprilie 2022 cetățeanul american Trevor Rowdy Reed, anterior condamnat în Federația Rusă, a fost schimbat cu cetățeanul rus Konstantin Yaroshenko, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare de către un tribunal american, în 2010”, a anunțat miercuri pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

„Familia noastră a trăit un coșmar”

Și familia fostului pușcaș marin a anunțat că acesta a fost eliberat din custodia rușilor.

  • „Familia noastră a trăit un coșmar. Astăzi, rugăciunile noastre au primit răspuns, iar Trevor se întoarce în siguranță în Statele Unite.
  • Cerem cu respect puțină intimitate în timp ce ne ocupăm de multitudinea de probleme de sănătate cauzate de condițiile mizerabile în care a fost ținut în gulagul rusesc”, a transmis familia americanului, conform CNN.

Biden: „Astăzi îi urăm bun venit acasă lui Trevor Reed”

Președintele american Joe Biden a confirmat, de asemenea, eliberarea lui Reed:

  • „Astăzi îi urăm bun venit acasă lui Trevor Reed și sărbătorim întoarcerea sa în familia căreia i-a fost foarte dor de el. Trevor, fost pușcaș marin, a fost eliberat din detenția rusă.
  • Am auzit în vocile părinților lui Trevor cât de mult s-au îngrijorat pentru sănătatea lui și le-a lipsit prezența lui. Și am fost încântat să pot împărtăși cu ei veștile bune despre eliberarea lui Trevor”.

Cine este americanul ținut în detenție în Rusia

Originar din Texas, americanul Trevor Reed, fost pușcaș marin, este acuzat de agresarea, în 2019, a doi polişişti chemaţi la locul unei petreceri, la Moscova, în timp ce tânărul era băut.

Unul dintre poliţişti a declarat că Trevor Reed a încercat să-l dezarmeze în timp ce era condus cu maşina către un post de poliţie. Celălalt a susținut că a fost lovit în abdomen de către american.

În fața instanței, tatăl acuzatului a apreciat că niciuna dintre probele prezentate de către anchetatorii ruşi nu este ”credibilă”. Aflat în detenţie din august 2019, Trevor Reed a pledat nevinovat, însă a recunoscut că nu-şi aminteşte incidentul.

În iulie 2020, justiţia rusă l-a condamnat la nouă ani de închisoare pe fostul puşcaş marin.

Cine este Konstantin Yaroshenko, condamnat la 20 de ani de închisoare de către un tribunal american

În anul 2010, Yaroshenko a fost reţinut de americani în Liberia şi apoi a fost dus să fie judecat în SUA. Un an mai târziu, el a fost condamnat pentru trafic de cocaină în SUA. Fost pilot, rusul a primit o condamnare la 20 de ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Moscova a acuzat Statele Unite de refuzul de a-l extrăda pe fostul pilot rus și a avertizat că relaţiile bilaterale dintre cele două state vor fi afectate.

În 2014, pilotul i-a scris preşedintelui rus Vladimir Putin, făcând apel la acesta să îi faciliteze extrădarea în Rusia. În scrisoarea adresată liderului de la Moscova, Konstantin Yaroshenko susţinea că este grav bolnav şi îi solicita lui Putin să discute personal cu Obama despre cazul său.

Între SUA și Rusia au existat de câțiva ani negocieri legate de schimburi de prizonieri,

„Negustorul Morții”

Cel mai cunoscut deținut rus în Statele Unite este Viktor Bout, poreclit „Negustorul Morții” de către fostul ministru britanic Peter Hain din cauza furnizării de arme către Liberia și Angola, două state măcinate de conflict.

Bărbatul a fost sursa de inspirație pentru filmul „Lord of War” în care a jucat Nicolas Cage.

Bout, care a fost condamnat de o instanță americană, în 2011, la 25 de ani de închisoare pentru că a conspirat să vândă arme rebelilor FARC din Columbia, a fost acuzat de-a lungul deceniilor de furnizarea de arme pentru unele din cele mai sângeroase conflicte din lume.

Fost ofițer în forțele aeriene sovietice, Bout a fost arestat în Thailanda după o operațiune complexă în care agenții de informații americani au pretins că sunt rebeli marxiști columbieni care vor să cumpere arme moderne.