Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a părăsit Moscova duminică, după ce și-a încheiat mandatul, a anunțat misiunea diplomatică într-un comunicat, relatează AFP.

John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova Foto: Valeriy Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

„Ambasadorul în Federația Rusă, John J. Sullivan, și-a încheiat mandatul de reprezentant al Statelor Unite și a părăsit Moscova astăzi”, a spus ambasada. Domnul Sullivan a fost numit ambasador la Moscova în decembrie 2019.

„După plecarea sa, el își va încheia cariera în administrația publică, care se întinde pe patru decenii și se va fi desfășurat sub cinci președinți americani”, a adăugat ambasada.

În vârstă de 62 de ani, originar din Boston (Massachusetts) a fost secretar de stat adjunct sub președinția lui Donald Trump și a ocupat mai multe funcții în ministerele Justiției, Apărării și Comerțului din Statele Unite.

Un alt membru al ambasadei, Elizabeth Rood, îi va ține locul până la sosirea succesorului lui Sullivan, a spus ambasada, fără a oferi alte detalii.

Plecarea lui Sullivan vine într-un moment în care relațiile dintre Statele Unite și Rusia trec prin cea mai gravă criză de la sfârșitul Războiului Rece.

De la lansarea ofensivei ruse în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Statele Unite au introdus mai multe seturi de sancțiuni economice împotriva Moscovei și au oferit un ajutor militar substanțial Kievului.

Ambasada SUA la Moscova a încercat, în ultimele săptămâni, să asigure eliberarea cetățenilor americani reținuți în Rusia, precum a baschetbalistei Brittney Griner, condamnată luna trecută la nouă ani de închisoare pentru „trafic de droguri”.