Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, l-a informat pe premierul Ranil Wickremesinghe că va demisiona, a anunțat luni biroul șefului guvernului, după ce zeci de mii de protestatari au luat cu asalt reședințele oficiale ale celor doi, transmite Reuters.

Protestatarii au ocupat reședința președintelui din Sri LankaFoto: Tharaka Basnayaka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

După protestele de amploare de sâmbătă, în urma unei crize economice devastatoare, președintele parlamentului a spus că Rajapaksa va demisiona miercuri. Cu toate acestea, nu a existat nicio declarație directă din partea lui Rajapaksa cu privire la planurile sale.

Wickremesinghe a afirmat că va demisiona și el pentru a permite instalarea unui guvern interimar format din toate partidele. Liderii mișcării de protest au spus că vor continua să ocupe reședințele președintelui și premierului din Colombo până când aceștia vor demisiona efectiv.

„Nu plecăm nicăieri până când nu demisionează”

Colombo, cel mai mare oraș din Sri Lanka, era liniștit luni dimineață, cu sute de persoane care au intrat în secretariatul și reședința președintelui și au vizitat clădirile din epoca colonială. Poliția nu a încercat să oprească pe nimeni.

„Nu plecăm nicăieri până când acest președinte nu demisionează și nu avem un guvern care să fie acceptabil pentru popor", a declarat Jude Hansana, în vârstă de 31 de ani, care protestează în fața reședinței de la începutul lunii aprilie.

„Lupta poporului este pentru reforme politice mai ample. Nu doar pentru ca președintele să plece. Acesta este doar începutul", a adăugat el.

Un alt protestatar, Dushantha Gunasinghe, a declarat că a călătorit la Colombo dintr-un oraș aflat la 130 km distanță, mergând pe jos o parte din drum din cauza crizei de combustibil. El a spus că a ajuns în cele din urmă luni dimineață.

„Sunt atât de epuizat încât abia pot vorbi", a spus bărbatul de 28 de ani, în timp ce stătea pe un scaun de plastic în fața biroului președintelui, adăugând că „am venit singur până aici pentru că eu cred că trebuie să ducem acest lucru până la capăt. Acest guvern trebuie să plece acasă și avem nevoie de lideri mai buni."

Rajapaksa și Wickremesinghe nu se aflau în reședințele lor când protestatarii au năvălit în clădiri și nu au fost văzuți în public de vineri. Nu se știe unde se află aceștia. Locuința privată a lui Wickremesinghe, situată într-o suburbie bogată din Colombo, a fost incendiată, iar trei suspecți au fost arestați, a declarat poliția.

Experții constituționali spun că, odată ce președintele și prim-ministrul demisionează oficial, următorul pas ar fi ca președintele parlamentului să fie numit președinte interimar, iar parlamentul să voteze un nou președinte în termen de 30 de zile.

Interzicerea îngrășămintelor chimice și scutirile fiscale au doborât economia

Cetățenii obișnuiți din Sri Lanka l-au acuzat în principal pe Rajapaksa pentru prăbușirea economiei dependente de turism, care a fost grav afectată de pandemia COVID-19 și de o interdicție privind îngrășămintele chimice, care a fost ulterior anulată.

Finanțele guvernamentale au fost paralizate de datoriile tot mai mari și de scutirile fiscale generoase acordate de regimul Rajapaksa. Rezervele valutare au fost rapid epuizate pe măsură ce prețul petrolului a crescut.

Țara abia dacă mai are dolari pentru a importa combustibil, care a fost puternic raționalizat, iar în fața magazinelor care vând gaz pentru gătit s-au format cozi lungi.

Inflația în această țară de 22 de milioane de locuitori a ajuns luna trecută la 54,6%, iar banca centrală a avertizat că aceasta ar putea atinge 70% în următoarele luni.