Zile fierbinți în Sri Lanka zguduită de proteste masive după luni de provocări economice. După ce au luat cu asalt reședinția președintelui care fugise de teama furiei publice, protestatarii au fost surprinși bucurându-se și făcând baie în piscina acestuia. Între timp, premierul a anunțat că este dispus să demisioneze în favoarea unui guvern de uniune națională. Reședința premierului a fost incendiată, transmite BBC.

Protestatarii fac baie în psicina președinteluiFoto: Captura YouTube

21:00 Focuri de artificii în Sri Lanka: Președintele va demisiona pe 13 iulie, pe fondul protestelor masive

”Decizia de a demisiona pe 13 iulie a fost luată pentru a asigura o predare pașnică a puterii”, a spus președintele parlamentului, Mahinda Yapa Abeywardena. ”De aceea, cer publicului să respecte legea și să mențină pacea”, a adăugat el.

19:24 Reședința premierului Ranil Wickremesinghe a fost incendiată. Acesta fusese deja evacuat, ca măsură de precauție, transmite BBC.

Premierul Ranil Wickremesinghe este dispus să demisioneze pentru a face loc unui guvern format din toate partidele, a transmis biroul său de presă, după ce mii de protestatari au luat cu asalt reședința oficială a președintelui din Colombo, potrivit Reuters.

Soldații și poliția nu au reușit să oprească mulțimea de protestatari care scandau, cerând demisia președintelui Gotabaya Rajapaksa. Furia publicului a crescut pe fondul celei mai grave crize economice din ultimele șapte decenii.

Protestatarii au forțat porțile metalice grele de la Ministerul de Finanțe și au pătruns în birourile oficiale ale președintelui de pe malul mării.

Rajapaksa a părăsit reședința oficială vineri, ca măsură de siguranță, înaintea demonstrației planificate de weekend, au declarat două surse din ministerul apărării. Reuters nu a putut confirma imediat locul unde se află președintele.

Wickremesinghe a purtat discuții cu mai mulți lideri de partide politice pentru a decide ce măsuri să ia în urma tulburărilor.

”Wickremesinghe le-a spus liderilor de partid că este dispus să demisioneze din funcția de prim-ministru și să facă loc unui guvern format din toate partidele”, a spus biroul său într-un comunicat citat de Reuters.

Wickremesinghe a fost, de asemenea, mutat într-o locație sigură, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală.

Liderii mai multor partide de opoziție au cerut, de asemenea, demisia lui Rajapaksa.

Piscina prezidențială

Pe Facebook a fost transmis un live stream din interiorul casei președintelui. Sute de protestatari, unii îmbrăcați în steagul național, au dat buzna în camerele reședinței prezidențiale.

Imagini video i-au surprins pe unii dintre ei sărind în piscină, în timp ce alții stăteau pe un pat cu baldachin și pe canapele. Imaginile au devenit virale pe rețele sociale. Sute de oameni se învârteau pe terenul reședinței construite în stil colonial, nestingheriți de forțele de securitate.

Proprietatea a fost jefuită, protestatari fiind văzuți răscolind bunurile președintelui, căutând mâncare în bucătărie, întinzându-se pe paturi, ridicând greutăți în sala de sport privată.

Cel puțin 39 de persoane, inclusiv doi ofițeri de poliție, au fost rănite și internate în spital în timpul protestelor, au declarat pentru Reuters surse din spital. Un parlametntar a primit un pumn în față, fiind salvat de furia mulțimii de către forțele de ordine.

Criza economică

Criza vine după ce COVID-19 a lovit economia dependentă de turism și a redus drastic veniturile intrate în țară de la oamenii care lucrează în afara.

Criza a fost agravată de acumularea datoriilor guvernamentale consistente, creșterea prețului petrolului și interzicerea importului de îngrășăminte chimice, ceea ce a devastat agricultura. Interdicția privind îngrășămintele a fost ulterior anulată.

Cu toate acestea, mulți spun că întreaga criză economică este rezultatul proastei guvernări. Țara a fost zguduită de proteste, în mare parte pașnice, în ultimele luni.

Înainte de a pătrunde sâmbătă în clădirile guvernamentale, protestatarii au demontat mai multe baricade ale poliției din districtul guvernamental din Colombo. Poliția a tras focuri în aer, dar nu a reușit să oprească mulțimea furioasă din jurul reședinței prezidențiale.

Nemulțumirea s-a agravat în ultimele săptămâni, pe fondul crizei de combustibili, ce a dus la închiderea școlilor și raționalizarea benzinei și motorinei pentru serviciile esențiale.