Fostul ministru britanic de Finanțe Rishi Sunak a declarat vineri că va candida pentru a-l înlocui pe premierul Boris Johnson, care a anunțat cu o zi înainte că demisionează, relatează Reuters.

Rishi Sunak isi anunta candidatura la sefia Partidului ConservatorFoto: Captura video
  • "Cineva trebuie să preia controlul asupra acestui moment și să ia deciziile corecte. De aceea candidez pentru a fi următorul lider al Partidului Conservator și prim-ministrul tău", a spus Sunak într-un videoclip de campanie publicat pe Twitter.
  • „Deciziile pe care le luăm astăzi vor decide dacă următoarea generație de britanici va avea de asemenea șansa unui viitor mai bun.
  • „Confruntăm acest moment cu onestitate, seriozitate și determinare, sau ne spunem un basm reconfortant care ne-ar putea face să ne simțim mai bine pe moment, dar îi vom lăsa pe copiii noștri mai rău de mâine?”

Rishi Sunak, care a demisionat marți din funcția de ministru de finanțe afirmând că publicul britanic „se așteaptă, pe bună dreptate, ca guvernul să fie condus în mod corespunzător, competent și serios", a fost până anul trecut favorit pentru a-i succeda lui Johnson.

El a fost lăudat pentru pachetul de redresare economică în timpul pandemiei de COVID-19, printre care un program de păstrare a locurilor de muncă care a prevenit şomajul masiv ce ar fi costat 410 miliarde lire (514 miliarde dolari).

Totuşi, el a fost criticat pentru că nu a furnizat suficient sprijin gospodăriilor britanice şi a primit o amendă pentru încălcarea restricţiilor din timpul lockdown-ului legate de coronavirus.

Dezvăluirile despre statutul fiscal al soției sale bogate care nu este domiciliată în străinătate și amenda pe care a primit-o, împreună cu Johnson, pentru încălcarea normelor de blocare COVID i-au afectat imaginea.

Rishi Sunak a declarat luni că îl susţine pe premierul Boris Johnson.

Cu toate acestea, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, este favorit în rândul membrilor Partidului Conservator pentru a fi următorul lider al formațiunii, arată rezultatele unui sondaj YouGov realizat joi.

Premierul britanic Boris Johnson, confruntat cu o „revoltă" în cadrul guvernului său și al Partidului Conservator, și-a anunțat joi demisia. Decizia sa a venit după o avalanșă de plecări din cabinetul său și cereri tot mai numeroase de demisie ce au început marți seară, printre care și a lui Sunak.

Johnson a spus că își va exercita funcția de premier până când va fi ales noul lider al conservatorilor, precizând că procesul va începe imediat. „Astăzi am numit un cabinet pentru a servi, ca şi mine, până la instalarea unui nou lider”, a spus el.