Avorturile pot reluate în statul american Texas, după ce un judecător a interzis marţi autorităţilor să aplice o interdicţie veche de aproape un secol, despre care procurorul general republican al statului a spus că a reintrat în vigoare după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul constituţional la această procedură la nivel naţional, relatează News.ro.

Protest impotriva legii anti-avort din TexasFoto: AFP / Getty Images / Profimedia

Ordinul de restricţie temporar al judecătorului Christine Weems, din comitatul Harris, a venit într-o ultimă încercare a furnizorilor de servicii de avort de a-şi relua activitatea, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat vineri hotărârea Roe v. Wade din 1973, care garanta dreptul femeilor de a avorta.

Ordinul permite clinicilor să reia serviciile, deocamdată, într-un stat în care avortul era deja sever limitat până la şase săptămâni de sarcină, în temeiul unei legi din Texas care a intrat în vigoare în septembrie, pe care Curtea Supremă a SUA a refuzat să o blocheze.

„Fiecare oră în care avortul este accesibil în Texas este o victorie”, a declarat Marc Hearron, avocatul furnizorilor de avort de la Centrul pentru Drepturile Reproductive, într-un comunicat.

O altă audiere este programată pentru 12 iulie.

Biroul procurorului general din Texas, Ken Paxton, nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Decizia a venit pe fondul unui val de litigii în instanţele de stat din partea grupurilor pentru drepturile la avort, care încearcă să încetinească sau să oprească restricţiile susţinute de republicani privind capacitatea femeilor de a întrerupe sarcinile, care acum intră în vigoare sau sunt gata să facă acest lucru în 22 de state.

Aceste state includ 13 care, la fel ca Texas, au promulgat aşa-numitele legi ”declanşatoare”, menite să intre în vigoare în cazul în care Roe v. Wade ar fi fost răsturnată, potrivit Institutului Guttmacher, un grup de cercetare care susţine drepturile la avort.

În urma deciziei Curţii Supreme, instanţele federale au ridicat ordinele care blocau restricţiile la avort susţinute de republicani.

Marţi, o curte federală de apel a deschis calea pentru intrarea în vigoare a unei limitări la şase săptămâni în Tennessee.

Paxton, într-un aviz emis după hotărârea Curţii Supreme a SUA, a declarat că legea statului din 2021, care interzice aproape în întregime avorturile, nu va avea efect imediat.

Furnizorii de servicii de avort afirmă că ar putea dura două luni sau mai mult. Dar Paxton a spus că procurorii ar putea alege să urmărească imediat aducerea de acuzaţii penale împotriva furnizorilor de avort, pe baza unei legi vechi, care a rămas neaplicată în timp ce Roe v. Wade era în vigoare.

Furnizorii de servicii de avort din Texas, au susţinut, într-un proces intentat luni, că interdicţia din 1925 a fost abrogată şi era în contradicţie cu cea mai recentă interdicţie adoptată de legislativul dominat de republicani.

Procesul a fost înregistrat în aceeaşi zi în care judecătorii din Louisiana şi Utah au blocat oficialii să aplice interdicţiile ”declanşatoare” din statele lor, iar furnizorii de avorturi din Idaho, Kentucky şi Mississippi au dat în judecată pentru a obţine o scutire similară.

Curtea Supremă din Oklahoma, într-o decizie de 8-1, a respins luni cererea furnizorilor de avorturi de a bloca implementarea unei interdicţii aproape totale a avorturilor, care a intrat în vigoare în mai, înainte de hotărârea Curţii Supreme din SUA, dar după scurgerea unei versiuni preliminare.

Citește pe acest subiect: