Preşedintele democrat Joe Biden intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat peste doi ani, a afirmat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit Axios și News.ro.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

În contextul unor zvonuri şi după ce mai mulţi aleşi şi lideri din cadrul Partidului Democrat şi-au exprimat în ultmele zile rezerva faţă de o nouă candidatură a şefului statului, care împlineşte 80 de ani în noiembrie.

„Ca să fiu clară: aşa cum a spus preşedintele în mai multe rânduri, preconizează să candideze în 2024”, scrie luni, într-un mesaj postat pe Twitter, Karine Jean-Pierre, reiterându-şi o declaraţie în acest sens într-o conferinţă de presă.

Ea face aceste declaraţii după ce presa americană a scris despre îngrijorări în cadrul Partidului Democrat cu privire la o nouă candidatură a lui Joe Biden.

Joe Biden, prea bătrân pentru un al doilea mandat de președinte al SUA?

Exercitarea „preşedinţiei este o muncă foarte obositoare, iar realitatea dură este că preşedintele va fi mai aproape de vârsta de 90 de ani decât de vârsta de 80 de ani la sfârşitul unui al doilea mandat”, declara pentru The New York Times în urmă cu câteva zile David Axelrod, unul dintre strategii campaniei electorale a lui Barack Obama în 2008 şi 2012.

Americanii nu prea laudă prima jumătate a preşedinţiei lui Joe Biden. Sondajele de opinie arată că ei îi sunt rareori favorabili după ce popularitatea sa a scăzut dramatic încă de anul trecut, iar alegerile parțiale de la jumătatea mandatului său, prevăzute în această toamnă, s-ar putea dovedi complicate.

Un sondaj realizat în luna septembrie a anului trecut arăta că Biden a fost depășit în sondajele de opinie de fostul președinte Donald Trump, pe care l-a învins la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Astfel, mai mulţi lideri democraţi şi-au exprimat rezerva, printre care și progresista Alexandria Ocasio-Cortez, față de o nouă candidatură a lui Joe Biden.

„Cred că a făcut o treabă foarte bună până acum (...). Iar dacă va candida din nou, vom vedea”, declara ea duminică la CNN, fără să-şi exprime în mod deschis susţinerea faţă de o nouă candidatură a lui Biden.