Aparentul obicei al președintelui Emmanuel Macron de a pupa capul chel al unui susținător în ziua alegerilor a stârnit speculații în mass-media franceză cu privire la faptul că acesta ar fi un gest superstițios, în contextul în care experimentatului politician Jean-Luc Mélenchon a reuşit să coaguleze stânga franceză în cadrul blocului de stânga 'Nupes'.

Emmanuel Macron apropiindu-se de Gregoire Campion pentru a-l pupa pe capFoto: Maxime Le Pihif / Sipa Press / Profimedia Images

În timp ce președintele francez mergea să voteze în primul tur al alegerilor parlamentare în stațiunea nordică de Le Touquet, unde are o casă, el s-a apropiat de susținătorii care îl așteptau înainte să-i apuce capul activistului de partid Grégoire Campion și să-l sărute pe chelie, relatează The Guardian.

Campion, un activist al grupării centriste a lui Macron și un prieten de lungă durată al soției lui Macron, apare de obicei înainte ca președintele să se îndrepte spre secția de votare în ziua alegerilor și este adesea fotografiat în timp ce este pupat de liderul francez pe cap.

În aprilie, când Macron mergea la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale, pe care ulterior le-a câștigat împotriva lui Marine Le Pen, i-a sărutat capul lui Campion.

În mod similar, în timpul alegerilor parlamentare din iunie 2017, el s-a îndreptat spre mulțimile care așteptau în fața casei sale din Le Touquet, a luat imediat fața lui Campion între mâini și l-a sărutat pe cap. El a repetat gestul în ziua votării pentru alegerile europarlamentare din 2019.

Cotidianul Libération a speculat că Macron, un fan al fotbalului, „încerca să obțină noroc pentru echipa sa”, imitând sărutul tradițional al fotbalistului Laurent Blanc pe chelia portarului Fabien Barthez la Cupa Mondială din 1998. Le Parisien a descris rutina zilei de vot a lui Macron drept „zâmbet mare, baie de mulțime și un pupic pe cap”.

Alegerile parlamentare, desfășurate în două tururi luna aceasta, vor stabili balanța puterii pentru cel de-al doilea mandat al lui Emmanuel Macron, definind capacitatea acestuia de a aplica politici interne, cum ar fi creșterea vârstei de pensionare și revizuirea sistemului de beneficii. O nouă alianță de stânga își propune să-și mărească numărul de locuri, provocându-i pe centriștii lui Macron. Președintele are nevoie de o majoritate în parlament pentru a avea mână liberă pentru reducerile de impozite și modificările propuse în sistemul de asistență socială.

Citește și: