Un procent de 44% dintre francezi se aşteaptă ca blocul centrist al preşedintelui Emmanuel Macron să câştige alegerile legislative din această lună, potrivit unui sondaj Ifop-Fiducial realizat pentru Sud Radio, relatează vineri Reuters.

Emmanuel MacronFoto: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia

Sondajul, realizat în perioada 7-8 iunie pe un eşantion de 913 persoane, arată totodată că 54% dintre respondenţi au afirmat că nu se vor prezenta la vot.

25% au afirmat că se aşteaptă ca blocul de stânga al lui Jean-Luc Mélenchon (”Nupes” -Noua Uniune Populară Ecologică și Socială- n.red) să câştige alegerile parlamentare, în timp ce 22% consideră că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, va obţine victoria în alegerile parlamentare.

Alegerile legislative din Franţa au loc pe 12 şi 19 iunie.

Emmanuel Macron a fost reales preşedinte în aprilie, însă are nevoie de o majoritate în camera inferioară a Parlamentului francez pentru a implementa reformele menite să consolideze economia, precum creşterea vârstei de pensionare şi reducerea impozitelor.

Majoritate confortabilă sau negociere?

În prezent, Macron și aliații săi dețin 345 de locuri în Parlament (din totalul de 577), adică cu mult peste 289 de mandate care asigură majoritatea parlamentară.

La scurt timp după realegerea ca președinte, Macron a numit-o pe Elisabeth Borne în funcția de prim-ministru al Franței, aceasta devenind a doua femeie care conduce guvernul de la Paris în ultimii 30 de ani. În cazul în care nu ar obține majoritate solidă, guvernul ar putea fi demis.

În ciuda recentului sondaj, în Franța există totuși un curent potrivit căruia francezii l-au votat pe Macron pentru al doilea mandat de președinte fiindcă nu aveau de ales (având în vedere alternativa reprezentată de extrema-dreaptă prin Marine Le Pen), însă nu ar dori să-i ofere putere deplină și în parlament, notează BBC.

Singurul care ar putea să-i strice socotelile lui Macron în ce privește majoritatea confortabilă este fostul marxist Mélenchon, mai notează și BBC. ”Cred că Mélenchon nu are nicio șansă să câștige majoritatea, dar ceea ce poate face este să obțină un scor destul de bun și să-l forțeze apoi pe Macron să fie într-un soi de permanentă negociere”, spune un analist citat de BBC.