Secţiile de votare din Franţa s-au deschis duminică pentru primul tur al alegerilor legislative, electoratul francez urmând să desemneze un nou parlament, la numai câteva săptămâni după realegerea lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al ţării.

HotNews.roFoto: Hotnews

Începând de la ora locală 08:00 (06:00 GMT), cei aproximativ 48,7 milioane de cetăţeni francezi cu drept de vot înregistraţi îi vor putea desemna pe titularii celor 577 de membri ai Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez).

Cea mai mare ameninţare pentru Macron în primul tur al legislativelor vine din partea experimentatului politician Jean-Luc Mélenchon, care a reuşit să coaguleze stânga franceză în cadrul blocului de stânga 'Nupes'.

Un sondaj de opinie Ifop-Fiducial, publicat vineri, arăta că 44% dintre francezi se aşteaptă ca blocul centrist ”Împreună” al preşedintelui Emmanuel Macron, să câştige acest scrutin.

Sondajul, realizat în perioada 7-8 iunie pe un eşantion de 913 persoane, arată totodată că 54% dintre respondenţi au afirmat că nu se vor prezenta la vot.

25% au afirmat că se aşteaptă ca blocul de stânga al lui Jean-Luc Mélenchon (”Nupes” -Noua Uniune Populară Ecologică și Socială- n.red) să câştige alegerile parlamentare, în timp ce 22% consideră că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, va obţine victoria în alegerile parlamentare.

În prezent, Macron și aliații săi dețin 345 de locuri în Parlament (din totalul de 577), adică cu mult peste 289 de mandate care asigură majoritatea parlamentară.

La scurt timp după realegerea ca președinte în aprilie, Macron a numit-o pe Elisabeth Borne în funcția de prim-ministru al Franței, aceasta devenind a doua femeie care conduce guvernul de la Paris în ultimii 30 de ani.

În cazul în care nu ar obține majoritate solidă, guvernul ar putea fi demis. Macron are nevoie de o majoritate în camera inferioară a Parlamentului francez pentru a implementa reformele menite să consolideze economia, precum creşterea vârstei de pensionare şi reducerea impozitelor.

În ciuda recentului sondaj, în Franța există totuși un curent potrivit căruia francezii l-au votat pe Macron pentru al doilea mandat de președinte fiindcă nu aveau de ales (având în vedere alternativa reprezentată de extrema-dreaptă prin Marine Le Pen), însă nu ar dori să-i ofere putere deplină și în parlament, notează BBC.

Singurul care ar putea să-i strice socotelile lui Macron în ce privește majoritatea confortabilă este fostul marxist Mélenchon, mai notează și BBC.

”Cred că Mélenchon nu are nicio șansă să câștige majoritatea, dar ceea ce poate face este să obțină un scor destul de bun și să-l forțeze apoi pe Macron să fie într-un soi de permanentă negociere”, spune un analist citat de BBC.

Alegerile legislative din Franţa, turul al doilea, va avea loc la 19 iunie. (Surse: AFP, BBC, Reuters, Agerpres)