​Şeful Statului Major francez Thierry Burkhard a discutat joi, la telefon, cu omologul său rus Valeri Gherasimov despre războiul din Ucraina şi situaţia din Sahel, relatează AFP și Agerpres.

Valeri GherasimovFoto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministrul rus al Apărării precizează într-un comunicat că această discuţie la telefon a avut loc la iniţiativa părţii franceze.

Ultima convorbire anunţată în mod public a lui Thierry Burkhard cu Valeri Gherasimov a avut loc la 4 martie, la câteva zile după ce Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei, la 24 februarie.

Franţa a livrat Kievului armament de la începutul războiului, şi anume camioane automotoare de tip Caesar, „perla” industriei franceze a armamentului.

Relaţiile Moscovei cu Parisul sunt tensionate în Sahel. Franţa acuză Kremlinul de faptul că a desfăşurat în Mali mercenari din cadrul grupului paramilitar privat Wagner în timp ce țara africană susține că a a recurs la simpli „consilieri militari”.

Discuțiile cu Moscova, subiect de controverse în cancelariile occidentale

Președintele francez Emmanuel Macron a fost puternic criticat pentru discuțiile sale telefonice cu Vladimir Putin, mai ales după ce a afirmat că este „vital” ca Rusia să nu fie umilită.

Președintele polonez Andrzej Duda a spus joi într-un nou atac la Macron și cancelarul german Olaf Scholz că să discuți cu Vladimir Putin este ca și cum ai discuta cu Hitler.

Scholz a încercat marți să își justifice discuțiile cu președintele rus, afirmând că vrea ca acesta să înțeleagă clar că Rusia nu poate ieși victorioasă din războiul cu Ucraina.

El a mai spus că este important ca Putin să înțeleagă că nici Ucraina și nici aliații ei nu vor accepta o „pace forțată”.

Umrărește ultimele evoluții din a 106-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.