Președintele turc Recep Erdogan a avertizat joi Grecia să oprească înarmarea insulelor din Marea Egee care au un statut demilitarizat, afirmând că Turcia își va apăra drepturile, conform dreptului internațional, relatează Reuters.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Tensiunile istorice dintre cele două țări membre NATO au început să crească din nou în ultimii ani din cauza unor subiecte precum delimitarea platoului continental din Marea Mediterană și a spațiului aerian, dar și din cauza migranților de pe teritoriul Turciei pe care Ankara încearcă să îi folosească pentru a obține concesii de la Uniunea Europeană.

Situația s-a inflamat recent din cauza insulelor din Marea Egee, despre care Ankara spune că nu pot fi înarmate conform tratatelor încheiate în 1923 la Lausanne și 1947 la Paris.

Acuzațiile făcute de Erdogan

Într-un discurs susținut după observarea unor exerciții militare în apropierea coastei de la Marea Egee a Turciei, în provincia Izmir, Erdogan a cerut Atenei să „evite visuri, acțiuni și afirmații care vor rezulta în regrete” și a invocat războiul de independență al Turciei de la începutul anilor 1920, amintind că turcii au înfrânt forțele de ocupație, printre care și Grecia.

„Turcia nu va renunța la drepturile sale în Egee și nu se va da la o parte din a folosi drepturi care sunt consfințite de acorduri internaționale când vine vorba de înarmarea insulelor”, a mai spus Recep Erdogan.

Săptămâna trecută acesta a anunțat că Ankara va întrerupe toate discuțiile bilaterale cu Atena din cauza unei dispute cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, cu care Erdogan anunțase anterior că nu va mai vorbi niciodată.

Nouă deteriorare a relațiilor dintre Turcia și Grecia

În luna martie cele două țări conveniseră să își îmbunătățească relațiile în contextul războiului din Ucraina însă ulterior Erdogan l-a acuzat pe premierul grec că, în timpul unei vizite în Statele Unite, a încercat să saboteze șansele Turciei de a fi reprimită în programul de achiziționare a avioanelor de luptă americane F-35.

Washingtonul a suspendat Ankara din program și a impus sancțiuni împotriva unor oficiali și entități ale guvernului turc din cauza deciziei guvernului lui Erdogan de a cumpăra sistemul rusesc de rachete S-400.

Grecia respinge acuzațiile Turciei privind înarmarea insulelor din Marea Egee, afirmând că acestea sunt nefondate și acuzând Ankara că pune sub semnul întrebării suveranitatea Atenei asupra lor.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat în mod repetat că Turcia va începe să conteste suveranitatea greacă asupra insulelor dacă Atena continuă cu înarmarea lor.