Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a primit duminică la Istanbul pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în ceea ce reprezintă prima întâlnire oficială dintre cei doi lideri, dedicată atât războiului din Ucraina, cât şi relaţiilor bilaterale, după luni de tensiuni între cele două ţări, informează agenția EFE, preluată de Agerpres.

Kyriakos Mitsotakis și Recep Tayyip Erdogan s-au întâlnit la IstanbulFoto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

La întâlnirea desfăşurată la prânz, într-un palat otoman de lângă Bosfor, Erdogan şi Mitsotakis au convenit că Turcia şi Grecia au o responsabilitate specială în ceea ce priveşte atacul Rusiei în Ucraina şi consecinţele acestuia pentru arhitectura de securitate europeană, potrivit agenţiei Anadolu, care citează surse prezidenţiale turce.

„Am fost de acord că ne confruntăm cu multe provocări ca umanitate, dar ca două ţări aliate în acest moment în cadrul NATO este mai important să ne concentrăm pe ceea ce ne uneşte şi mai puţin pe ceea ce ne desparte”, a declarat Mitsotakis într-o scurtă declarație pentru presa elenă după convorbirile oficiale.

Grecia şi Turcia, în centrul a numeroase tensiuni în ultimul deceniu

Grecia şi Turcia au aderat la NATO în acelaşi timp, în 1952, la trei ani de la înfiinţarea Alianţei, dar au fost în centrul a numeroase tensiuni în ultimul deceniu, în special în legătură cu pretenţia Ankarei de a explora zăcăminte de gaze naturale în zone din estul Mediteranei pe care Atena le consideră parte din zona sa economică exclusivă.

Potrivit preşedinţiei turce, Erdogan şi-a exprimat disponibilitatea de a lua măsuri pentru a deschide o nouă pagină în relaţiile turco-greceşti, iar Mitsotakis a subliniat de asemenea „necesitatea de a construi o agendă pozitivă, în special în domeniul economic”.

„A fost o oportunitate pentru o discuţie foarte deschisă şi foarte sinceră. Dacă totul merge bine, putem organiza următorul consiliu suprem de cooperare în Grecia, este rândul nostru, şi ar fi în toamnă”, a declarat premierul grec.

Înainte de întâlnirea cu Erdogan, Mitsotakis a luat parte la slujba ocazionată de sărbătoarea Triumful Ortodoxiei într-o biserică din Istanbul, condusă de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, cu care s-a întâlnit ulterior şi la consulatul grec.

El şi-a exprimat satisfacţia faţă de îmbunătăţirea relaţiilor turco-elene şi a făcut apel la intensificarea eforturilor diplomatice pentru a pune capăt „războiului şi ocupaţiei” din Ucraina prin mijloace paşnice.