Președintele turc Recep Erdogan a declarat joi că nu știe ce se va întâmpla cu Grecia dacă va decide să deschidă granițele Turciei migranților dar că țara vecină „va suferi”, relatează Ekathimerini.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Erdogan a făcut afirmațiile în timpul unei conferințe de presă susținută alături de premierul ungar Viktor Orban, problema migranților fiind adusă în discuție în contextul crizei grave care are loc la granița dintre Polonia și Belarus.

„Este nerecunoscător din partea Greciei să spună că Turcia este sursa problemei în timp ce țara noastră găzduiește 5 milioane de refugiați”, a spus Erdogan.

„Nu știu ce va face Grecia, ce va suferi Grecia, dacă ne deschidem granițele”, a mai spus președintele turc. De asemenea, el a acuzat Grecia că „scufundă bărci cu refugiați în Marea Egee și Marea Mediterană și îi condamnă la moarte”.

Erdogan a susținut de asemenea că premierul elen Kyriakos Mitsotakis și asociații săi sunt mincinoși „care nu se comportă onest și din acest motiv ei nu inspiră încredere în regiune”.

Vorbind și despre staționarea de trupe americane în portul Alexandroupolis, președintele turc a afirmat că Washington-ul a ales „vecinul greșit” și că „toată Grecia a fost transformată într-o bază americană”.

Comentariile lui Erdogan vin după ce Polonia a acuzat marți Turcia că se sincronizează cu Belarusul și Rusia pentru a permite ca mii de migranți din Orientul Mijlociu să ajungă în țara condusă de Alexandr Lukașenko, de unde să forțeze granița Uniunii Europene.

Autoritățile de la Ankara au anunțat vineri că vor împiedica îmbarcarea cetățenilor din Siria, Yemen și Irak în zboruri ce se îndreaptă spre Belarus.

Citește și: