Compania aeriană de stat din Belarus, Belavia, a anunțat vineri că nu va mai permite îmbarcarea refugiaților din Irak, Siria și Yemen, din Turcia spre Belarus, la solicitarea autorităților de la Ankara. Decizia vine în contextul crizei de la granița dintre Belarus și Polonia, unde mii de migranți sunt blocați, transmite Reuters. Autoritatea aviatică din Turcia a confirmat informația, anunțând că nu vor mai fi puse în vânzare bilete pentru cursele către Minsk, pentru cetățenii din cele trei state menționate.

Criza umanitara la granita dintre Polonia si BelarusFoto: Belarus State Border Commitee / TASS / Profimedia Images

Uniunea Europeană a acuzat regimul Lukașenko că încearcă să declanșeze o nouă criză a migranților încurajând fluxul de refugiați veniți din statele măcinate de război, amenințând cu noi sancțiuni inclusiv pentru companiile aeriene.

Oficialii europeni au acuzat Belarus că orchestrează ”un atac hibrid”, în vreme ce aliatul lui Lukașenko, Rusia, a avertizat că situația ar putea degenera într-o confruntare militară.

”În acord cu decizia luată de autoritățile din Turcia, cetățenții din Irak, Siria și Yemen nu vor fi acceptați în cursele din Turcia spre Belarus începând cu data de 12.11.2021”, se arată într-o declarație de presă publicată pe site-ul companiei.

Belavia, care are interdicție de zbor în spațiul aerian al UE după episodul deturnării avionului în care se afla disidentul Roman Protasevici, mai desfășoară curse în Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Armenia, Georgia, Azerbaijan, Uzbekistan și Kazakhstan.