Iranul a anunţat miercuri că a dezinstalat două camere de supraveghere ce au fost amplasate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a-i supraveghea activităţile nucleare, în cadrul disputei sale cu occidentalii, relatează AFP și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Instalarea celor două camere de supraveghere „mergea dincolo de angajamentele Iranului în cadrul acordului cu AIEA”, a afirmat Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA) într-un comunicat, fără a preciza la ce sit sau situri erau amplasate.

Aceste camere erau „un gest de bunăvoinţă” care nu a fost „apreciat” de AIEA, ci considerat ca o „obligaţie” a Iranului, a adăugat comunicatul.

Anunţul intervine în timp ce SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie, părţi în acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul în 2015, au depus la AIEA, în noaptea de luni spre marţi, o rezoluţie care admonestează Teheranul pentru lipsa de cooperare. Proiectul va fi discutat la reuniunea Consiliului Guvernatorilor ce are loc de luni până vineri la sediul din Viena al agenţiei.

Rezoluţia îndeamnă Iranul să „coopereze” cu AIEA, focalizându-se pe dosarul urmelor de uraniu îmbogăţit depistate, conform unui raport publicat la sfârşitul lunii mai de organizaţie, la trei situri nedeclarate din ţară.

Iranul insistă însă că nu are activităţi nucleare ascunse

„Iranul nu are activităţi nucleare ascunse, nici situri nesemnalate. Este vorba (din partea occidentalilor) de a menţine o presiune maximală” asupra Republicii islamice, a declarat miercuri Mohammad Eslami, şeful OIEA, citat de agenţia oficială IRNA.

„Această decizie recentă a trei ţări europene şi Statelor Unite de a prezenta un proiect de rezoluţie împotriva Iranului este politică”, a adăugat el, afirmând că „Iranul a menţinut o cooperare maximală cu AIEA”.

Dacă rezoluţia va fi adoptată în această săptămână de Consiliul Guvernatorilor, va fi primul blam contra Iranului începând din iunie 2020.

Negocierile pentru relansarea acordului din 2015 au fost suspendate în martie, într-un moment în care o înţelegere părea aproape.

Miza negocierilor este revenirea în acord a Washingtonului, care s-a retras în 2018, reinstituind sancţiuni contra Iranului. În replică, acesta a încălcat progresiv termenii acordului.

Citește și: