Israelul a transmis vineri organismului de supraveghere nucleară al ONU că ar prefera o soluție diplomatică la impasul privind programul nuclear iranian, dar ar putea lua măsuri independente, amenințând în mod foarte puțin voalat cu un război preventiv, transmite Reuters.

Soldati israelieniFoto: Mosab Shawer / Zuma Press / Profimedia

Avertismentul adresat șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, aflat în vizită în Israel, a urmat apelurilor lansate de puterile occidentale către Consiliul guvernatorilor AIEA de a mustra Teheranul pentru că nu a răspuns la întrebările privind uraniul găsit în locuri nedeclarate.

Această dispută a îngreunat și mai mult încercările, până acum nereușite, ale negociatorilor de a resuscita acordul nuclear iranian din 2015, la care fostul președinte american Donald Trump a renunțat în 2018.

De la retragerea Washingtonului, Iranul - care spune că proiectele sale nucleare sunt pașnice - a intensificat îmbogățirea uraniului, un proces care ar putea produce material pentru bombe atomice.

Premierul israelian Naftali Bennett „i-a subliniat (lui Grossi) cât de important este ca și Consiliul Guvernatorilor AIEA să transmită un mesaj clar și fără echivoc Iranului în viitoarea sa decizie", se arată într-o declarație a biroului lui Bennett.

„În timp ce preferă diplomația pentru a refuza Iranului posibilitatea de a dezvolta arme nucleare, Israelul își rezervă dreptul la autoapărare și la acțiuni împotriva Iranului pentru a opri programul său nuclear dacă societatea internațională nu reușește să facă acest lucru în intervalul de timp relevant", a adăugat acesta, fără a da detalii.

Avansata armată israeliană, despre care se presupune în general că dispune de arme nucleare, a semnalat în această săptămână dimensiunea strategică a țării, făcând public un exercițiu de atac al forțelor aeriene deasupra Mării Mediterane și desfășurarea extrem de neobișnuită a unui submarin în Marea Roșie.

Dar unii analiști de securitate se întreabă dacă Israelul are puterea convențională de a provoca daune de durată instalațiilor nucleare îndepărtate, dispersate și bine apărate ale Teheranului - sau de a face față luptelor pe mai multe fronturi cu forțele iraniene și cu aliații săi de gherilă care ar putea urma.