Iranul a continuat să stocheze uraniu îmbogățit în ultimele luni, potrivit estimărilor furnizate luni de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), și se apropie de cantitatea necesară pentru a fabrica o bombă atomică, potrivit AFP.

Instalatie nucleara Natanz din IranFoto: Salam Pix / Abaca Press / Profimedia Images

În prezent, stocul depășește de peste 18 ori limita permisă de acordul internațional din 2015, pe care marile puteri încearcă de mai bine de un an să îl reactiveze, până acum în zadar.

Potrivit unui raport consultat de AFP, Teheranul și-a majorat astfel rezervele totale la 3.809,3 kg la jumătatea lunii mai, față de 3.197,1 kg în februarie, departe de plafonul de 300 de kilograme (echivalent UF6) la care se angajase.

De asemenea, Iranul și-a mărit stocul de material îmbogățit cu 20% la 238,4 kg, de la 182,1 kg. Acest nivel, care este peste nivelul de 3,67% stabilit prin acord, permite, teoretic, producerea de izotopi medicali, utilizați în special pentru diagnosticarea anumitor tipuri de cancer.

De asemenea, Republica Islamică deține 43,1 kg de uraniu îmbogățit la 60%, adică aproape de pragul de 90% necesar pentru dezvoltarea unei arme atomice, față de 33,2 kg anterior.

Cu o astfel de cantitate, "nu poate fi exclusă posibilitatea fabricării unui dispozitiv exploziv", conform criteriilor definite de AIEA, a comentat o sursă diplomatică. În realitate, însă, "ar fi nevoie de mai mult de 55 kg", deoarece uraniul se pierde în timpul procesului de îmbogățire la un nivel mai ridicat.

Într-un alt document, AIEA denunță absența unor "răspunsuri satisfăcătoare" din partea Iranului cu privire la urmele de uraniu îmbogățit găsite în trei situri nedeclarate, la Marivan (vest), precum și la Varamin și Turquzabad, în provincia Teheran.

Iranul susține că "sabotajul unei terțe părți" a "contaminat" aceste situri, dar "nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acestor afirmații", a precizat agenția.