Economia, una dintre principalele îngrijorări ale rușilor în contextul inflației ridicate, sancțiunilor occidentale, exodului capitalului străin și războiului din Ucraina, este prezentată în termeni optimiști la televiziunile rusești: ea va crește, desigur.

Discutie despre economie la una din televiziunile rusestiFoto: Captura video

„Lucrul principal este că creșterea economică în Rusia este atât posibilă cât și continuă. În ultimele luni am fost învăluiți de prognoze despre cum economia rusă nu va mai crește, că se va contracta, că în 2022 PIB-ul va scădea chiar cu până la 10%, că șomajul va fi îngrozitor din moment ce investitorii străini pleacă din Rusia și așa mai departe”, afirmă unul dintre analiștii economici invitați în emisiune.

Acesta afirmă că niciunul din aceste lucruri nu s-a confirmat și nu va urma, admițând însă că unele sectoare resimt un anumit „stres”.

„Bineînțeles că stresul este alimentat în principal de evenimente politice dar nu putem spune că economia rusă se destramă sau își pierde abilitatea de a crește”, afirmă el.

„Ea va crește. Din câte se pare, PIB-ul nostru va crește anul acesta. Va fi [o creștere] semnificativă. Anul trecut creșterea PIB-ului a ajuns la aproape 4,5%, nu ar fi rău dacă PIB-ul crește cu 3,5% anul acesta, ținând cont de situația dificilă și presiunile mari și tentativelor de a împiedica economia rusă să crească”, spune analistul.

„Dar ar putea crește și mai mult”, concluzionează el.

În evaluarea sa de la sfârșitul lunii aprilie, FMI a prognozat o contracție de 8,5% pentru economia Rusiei în 2022 în contextul sancțiunilor istorice impuse de Occident și a exodului companiilor străine.

Economia Rusiei, prezentată în termeni optimiști de președintele Vladimir Putin

În pofida prognozei FMI și a altor instituții financiare internaționale, președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că urmează o perioadă de consolidare pentru economia țării sale.

„Economia rusă se va baza din ce în ce mai mult pe inițiativa privată și, bineînțeles, își va menține cursul spre deschidere și cooperare internațională largă”, a explicat el.

Putin a vorbit din nou despre economie marți, afirmând că autoritățile ruse au dus inflația, o problemă în Rusia și înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale”, la „nivelul zero”.

„Inflația a fost ținută sub control. În termeni anuali, la 27 mai, aceasta se ridica la 17,4%. În același timp, începând din a doua jumătate a lunii mai, creșterea prețurilor s-a oprit cu totul. Acum inflația este la zero”, a declarat el la o întâlnire pe probleme economice.

Urmărește ultimele evoluții din a 105-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.