Premierul britanic Boris Johnson se va confrunta luni seara cu un vot de încredere, ca urmare a scandalului legat de participarea la petreceri în timpul restricțiilor antiCovid. Așa cum afirmau surse politice citate de jurnaliști britanici în cursul dimineții, președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator, Graham Brady, a făcut anunțul privind declanșarea procedurii care ar putea duce la demiterea Cabinetului Johnson. Premierul a transmis că salută decizia pentru că îi oferă posibilitatea de a lămuri definitiv scandalul și de a merge mai departe, după luni de ”speculații”, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

10:47 Președintele Comitetului 1922 Graham Brady i-a anunțat pe parlamentari că au fost întrunite condițiile pentru declanșarea procedurii, iar votul va avea loc luni seara între orele 6 și 8 pm (ora Londrei).

"Pragul de 15% din numărul de parlamentari ai partidului care trebuie să ceară votul de încredere pentru liderul Partidului Conservator a fost depășit”, le-a scris el parlamentarilor conservatori, potrivit Reuters.

Boris Johnson, numit premier în 2019, s-a confruntat cu presiuni tot mai mari după scurgerea în presă a informațiilor documentate legate de participarea sa la petreceri cu alcool, în timp ce restul britanicilor erau în carantină ca urmare a restricțiilor impuse de guvern pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Propriul său consilier, marele ”strateg” al campaniei pro-Brexit Dominic Cummings, a demisionat după ce a fost acuzat că a încălcat restricțiile pentru a se deplasa la o reședință de vacanță.

Premierul britanic Boris Johnson s-ar putea confrunta cu un vot de încredere, nemulțumiții din partidul conservator fiind așteptați să facă luni un anunț în acest sens, relatează un jurnalist ITV citat de Reuters.

"Rebelii conservatori așteaptă ca Sir Graham Brady să facă o declarație de presă în acestă dimineață cu privire la un vot de neîncredere în Boris Johnson”, a scris pe twitter jurnalistul Paul Brand care citează și politicieni conservatori spunând că oricine ar fi un premier mai bun decât Johnson.

Jurnalistul a mai spus că doar Brady știe exact detaliile, însă informațiile legate de vot sunt certe.

În cazul în care Johnson pierde votul de încredere, acesta este demis din funcția de prim-ministru, iar Partidul Conservator va declașa alegeri interne pentru înlocuirea sa în fruntea formațiunii.

Potrivit regulilor, cel puțin 54 de parlamentari conservatori trebuie să-i ceară formal un vot de încredere președintelui comitetului 1922 conservator, Graham Brady pentru declanșarea procedurii.

Scrisorile prin care se solicită votul sunt confidențiale, astfel încât doar președintele comitetului știe exact cine și câți parlamentari ai partidului susțin demersul care poate duce la demiterea lui Johnson.

Și BBC citează parlamentari conservatori care spun că un astfel de vot de încredere ar putea fi declanșat în această săptămână, în condițiile în care tot mai mulți îi cer premierului să demisioneze din cauza scandalului privind participarea la petreceri în timpul restricțiilor impuse de propriul guvern la începutul pandemiei de coronavirus.

Scandalul a fost aplanat o scurtă perioadă, în contextul în care parlamentarii au fost în vacanță, dar și pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina și al ceremoniilor dedicate Jubileului de Platină al Reginei Elizabeth.