Premierul Boris Johnson se va confrunta luni seara cu o moțiune de cenzură ca urmare a scandalului ”partygate” (petrecerile care au avut loc inclusiv la reședința oficială în timpul restricțiilor antiCovid). În cazul în care parlamentarii îi retrag încrederea, Johnson este demis din fruntea guvernului și Partidul Conservator va declanșa alegerile interne pentru un nou lider. Voci din politica londoneză spuneau că oricine din partidul conservator ar fi un premier mai bun. Reuters trece în revistă lista posibililor succesori, în cazul în care Boris Johnson pierde la vot luni seara.

Liz TrussFoto: Rob Pinney / AFP / Profimedia

Dezbaterile ar urma să aibă loc între orele 6 și 8 pm, iar votul imediat după.

LIZ TRUSS

Cap de listă este actulul ministru britanic de externe Liz Truss, care s-a făcut remarcată inclusiv pe plan internațional fiind foarte activă în privința susținerii Ucrainei în războiul declanșat de Vladimir Putin. Truss conduce în preferințele exprimate de membrii partidului conservator în diferite sondaje publicate pe site-ul formațiunii.

De-a lungul timpului, Truss și-a cultivat cu atenție imaginea publică. Anul trecut, amintește Reuters, a fost surprinsă într-o ipostază care făcea trimitere la o imagine similară din 1986 în care personajul central era prima femeie premier a Marii Britanii Margaret Thatcher.

În vârstă de 46 de ani, Truss a deținut poziția de ministru al comerțului internațional în primii doi ani de guvernare a Cabinetului Boris Johnson. A făcut campanie pentru Brexit, iar anul trecut a fost numită negociator șef cu UE.

Truss a declarat luni că îl susține pe Boris Johnson ”100%” și i-a îndemnat pe colegi să facă la fel.

JEREMY HUNT

Fostul ministru de externe în vârstă de 55 de ani este cel care s-a poziționat pe locul al doilea după Boris Johnson la competiția internă din 2019. Potrivit Reuters, el ar oferi o conducere ”mai serioasă” (Boris Johnson este cunoscut pentru stilul puțin mai nonconformist n.red) și mai puțin controversată după seria de scandaluri din timpul mandatului deținut de Johnson.

Deși a făcut parte din Cabinetul Boris Johnson, fiind și ministru al sănătății, imaginea sa nu a fost afectată pentru că a făcut un pas înapoi, ocupându-se doar de comisia pentru sănătate.

La începutul anului, Hunt declara că ambiția sa de a deveni premier ”nu a dispărut total”.

Hunt a declarat luni că va vota împotriva lui Boris Johnson.

RISHI SUNAK

Ministrul finanțelor a fost până anul trecut principalul favorit, fiind lăudat pentru pachetul de măsuri economice din timpul pandemiei de coronavirus, măsuri care includeau salvarea joburilor și stoparea unei creșteri în masă a șomajului cu costuri uriașe.

Sunak a fost însă afectat de criticile privind neglijarea măsurilor legate de costul de viață al gospodăriilor. În plus, el însuși a fost amendat pentru încălcarea restricțiilor antiCovid. Un alt punct vulnerabil a fost statutul fiscal special al bogatei sale soții, care beneficiază de scutiri de taxe nefiind domiciliată în Marea Britanie.

Anul trecut, politica sa bugetară ar fi adus Marea Britanie în ipostaza de a atinge cea mai mare povară fiscală din 1950. Și Sunak a declarat luni că-l sprijină pe Johnson.

NADHIM ZAHAWI

Este în prezent ministru al educației și a impresionat publicul ca ministru însărcinat cu campania de vaccinare, pe vremea când Regatul Unit avea una dintre cele mai mari rate de vaccinare antiCovid din lume.

Zahawi este o figură aparte grație poveștii personale: refugiat din Irak, a venit în Marea Britanie pe vremea când era copil.

PENNY MORDAUNT

Este fostul ministru al apărării și a fost demisă de Boris Johnson odată ce aceasta a devenit premier, pentru că l-a susținut pe rivalul său Hunt. Mordaunt a fost, de asemenea, un suporter înfocat al Brexitului, generând o serie de titluri de primă pagină prin participarea la showuri tv.

În prezent ocupă poziția de adjunct al ministerului comerțului. Recent, ea a calificat atitudinea premierul drept ”rușinoasă”, adăugând că publicul așteaptă de la guvern ”profesionalism și competență”.