Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și-a făcut apariția duminică seară, în ultima zi a festivităţilor istorice ce marchează cei 70 de ani de domnie ai săi, la balconul Palatului Buckingham, alături de alți membri ai casei regale, de unde a salutat mulțimea, relatează BBC News.

Regina Elisabeta a II-a, la balconul Palatului Buckingham, alături de membrii casei regale britaniceFoto: Alberto Pezzali / AP - The Associated Press / Profimedia

Alături de regină, la balconul Palatului Buckingham s-au mai aflat Prinţul Charles și Camilla, dar și Ducele şi Ducesa de Cambridge, William şi Kate, cu cei trei copii ai lor.

A fost o apariție scurtă a reginei - ea a zâmbit și a salutat mulțimea adunată în fața palatului, înainte de a se retrage în interior.

Suverana în vârstă de 96 de ani nu a putut să participe la evenimentele de vineri și sâmbătă din cadrul Jubileului, după ce s-a confruntat cu probleme de mobilitate în ultimele luni.

Patru zile de festivități pentru Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a

Festivităţile ce au marcat Jubileul de Platină al reginei s-au desfășurat începând de joi, de-a lungul unui weekend prelungit de patru zile.

Duminică, în centrul Londrei a avut loc o mare paradă televizată, cu circa 10.000 de participanţi - soldaţi, muzicieni, dansatori, păpuşari şi alţi artişti. Parada s-a încheiat în faţa Palatului Buckingham, unde cantautorul Ed Sheeran, în vârstă de 31 de ani, a interpretat în onoarea reginei şi a prinţului Philip, soţul suveranei decedat anul trecut, celebra sa baladă „Perfect”.

Simbol al stabilităţii într-un secol de mari tulburări, Elisabeta a II-a a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, la 6 februarie 1952. Ea a traversat istoria cu o constanţă şi un devotament pentru care britanicii, care au cunoscut-o în această perioadă, îi sunt recunoscători.

Mulţi dintre participanţii la festivităţile jubiliare au fost conştienţi că aceasta este poate una dintre ultimele ocazii în care îşi pot vedea suverana, a cărui succesiune este în pregătiri, fiul ei Charles reprezentând-o din ce în ce mai des.

În pofida sănătăţii sale precare, regina Elisabeta a II-a nu are nicio intenţie să abdice, legată de promisiunea pe care a făcut-o când avea 21 de ani - la vremea aceea fiind încă prinţesă - de a-şi sluji supuşii toată viaţa.

Însă, în această perioadă de tranziţie, ea a ţinut să îşi liniştească supuşii. „Sper ca următoarele zile ne vor permite să reflectăm la tot ceea ce s-a realizat în ultimii 70 de ani, privind în acelaşi timp viitorul cu încredere şi entuziasm”, a scris regina într-un scurt mesaj transmis la începutul sărbătorilor jubiliare. O încredere care se va extinde, speră ea, către moştenitorii săi.

Citește și: