Ceremonia Militară ce lansează sărbătorile pentru Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a fost tulburată joi de cel puțin două persoane care au alergat în fața soldaților ce mărșăluiau, scrie Reuters. Cei doi au fost ridicați de către polițiști.

Protestatari in timpul manifestarilor de la Londra, săltați pe politieFoto: Captura video

Cei doi bărbați au sărit peste barierele de pe bulevardul Mall, care duce la Palatul Buckingham, au alergat în fața militarilor și s-au întins în fața unei fanfare.

Unul dintre indivizi ținea un banner, iar celălalt purta o coroană de aur pe cap. În cele din urmă, poliția i-a dus pe cei doi bărbați lângă barierele de securitate.

Cine sunt protestarii

Grupul Animal Rebellion a revendicat pe Twitter întreruperea ceremoniei militare, despre care SkyNews spune că a fost destul de discretă.

„Suntem o mișcare de voluntari care folosește nesupunerea civilă non-violentă pentru a ajuta tranziția către un sistem alimentar bazat pe plante, în solidaritate cu Extinction Rebellion”.

Extinction Rebellion este o mișcare globală de mediu care militează pentru salvarea naturii prin nesupunere civică şi rezistență pașnică.

Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta

Britanicii sărbătoresc, începând de joi, 70 de ani de domnie ai reginei Elizabeth, moment istoric pentru un monarh foarte popular dar din ce în ce mai absent din cauza problemelor de sănătate, scriu AFP și news.ro

Niciodată un suveran britanic nu a domnit atât de mult. Este puţin probabil ca un altul să atingă o astfel de longevitate: Charles, prinţul moştenitor are 73 de ani, fiul său în curând 40 de ani.

De la urcarea sa pe tron la 6 februarie 1952, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea, suverana britanică a fost martora unei mari transformări a ţării sale, a adoptat mii de acte legislative şi a îndeplinit numeroase angajamente oficiale şi vizite de stat, potrivit Agerpres.

Mii de persoane s-au adunat joi în centrul Londrei pentru a vedea ceremonia militară, relatează SkyNews.

Britanicii au o vacanță de patru zile, timp în care participă la sute de evenimente care au loc cu ocazia Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta.

Papa Francisc a felicitat-o pe regina Elisabeta

Papa Francisc a trimis joi o telegramă pentru a transmite cele mai bune urări reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cu ocazia celebrării Jubileului său de Platină pentru cei 70 de ani de domnie, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Cu fericita ocazie de sărbătorire a Jubileului de Platină, vă transmit un salut cordial şi cele mai bune urări", se arată în telegrama trimisă de Papa Francisc.

În mesajul său, Suveranul pontif aminteşte că se roagă pentru ca "Dumnezeu Atotputernic să vă dăruiască vouă şi membrilor familiei regale şi întregului popor al ţării binecuvântările unităţii, prosperităţii şi păcii".