Votul la referendumul asupra reformei constituţionale din Kazahstan s-a încheiat duminică, iar comisia electorală din această țară a raportat o participare la vot de 68%, relatează AFP și Agerpres. Rezultatele provizorii sunt aşteptate în cursul serii.

Kassym Jomart Tokayev, presedintele KazahstanuluiFoto: Pavel Aleksandrov / TASS / Profimedia

Kazahstanul, cea mai mare fostă republică sovietică din Asia Centrală, a fost în ianuarie scena unor proteste violente, soldate cu peste 230 de morţi, iar preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev a solicitat sprijin armat din partea unei alianţe militare conduse de Rusia.

Modificările Constituţiei, propuse de guvern, ar urma să elimine influenţa fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a demisionat în 2019, dar şi-a menţinut o influenţă politică puternică. Printre altele, noua versiune a legii fundamentale ar urma să nu îi mai acorde acestuia titlul de „părinte al naţiunii”.

Fără regim „supra-prezidenţial”, spune Tokaev

Un alt amendament prevede că apropiaţii conducătorilor nu pot deţine funcţii guvernamentale importante - o măsură care vizează evident familia fostului şef al statului, apreciază AFP.

Tokaev susţine că noua Constituţie va desfiinţa actualul regim „supra-prezidenţial”.

Reforma este creditată cu şanse mari de aprobare prin referendum, în condiţiile în care nu a existat nicio campanie împotrivă.