Prezentatoarele principalelor posturi de televiziune din Afganistan au intrat în direct sâmbătă fără să-și acopere fața, sfidând astfel ordinul talibanilor de a-și ascunde înfățișarea și de a se supune astfel concepției austere a grupului despre islam, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la revenirea la putere, anul trecut, talibanii au impus o serie de restricții insidioase asupra societății civile, multe dintre ele având ca scop limitarea drepturilor femeilor.

La începutul acestei luni, liderul suprem al talibanilor a emis un ordin conform căruia femeile trebuie să se acopere complet în public, inclusiv fața, în mod ideal cu burqa tradițională.

Anterior, era suficientă doar o eșarfă care să acopere părul.

Temutul minister afgan al promovării virtuții și prevenirii viciilor din Afganistan a ordonat prezentatoarelor TV să se conformeze până sâmbătă.

Explicațiile gestului de sfidare la adresa talibanilor

Dar jurnalistele de la TOLOnews, Shamshad TV și 1TV au intrat în emisie fără să-și acopere fețele.

„Colegele noastre se tem că, dacă își acoperă fețele, următorul lucru care li se va spune este să nu mai lucreze", a declarat Abid Ehsas, șeful departamentului de știri de la Shamshad TV.

„Acesta este motivul pentru care nu au respectat ordinul până acum", a declarat el pentru AFP.

Mohammad Sadeq Akif Mohajir, purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor, a avertizat că femeile încalcă directiva talibană.

„Dacă nu se conformează, vom vorbi cu cei responsabili", a spus el.

„Oricine trăiește sub un anumit sistem și guvern trebuie să se supună legilor și ordinelor acelui sistem, deci trebuie să execute ordinul", a spus el.

Posibile repercursiuni pentru soții și tații femeilor care nu respetă ordinul

Talibanii au ordonat ca femeile care lucrează în cadrul guvernului să fie concediate dacă nu respectă noul cod vestimentar. De asemenea, angajații pot fi suspendați dacă soțiile sau fiicele lor nu se conformează.

Talibanii au revenit la putere în august 2021, anunțând un regim mai relaxat decât în timpul primei lor guvernări riguroase.

Dar, în ultimele luni, au reluat reprimarea opoziției și erodarea libertăților, în special a libertăților femeilor în domeniul educației, al muncii și al vieții de zi cu zi.

Au început prin a le cere femeilor să poarte cel puțin un hijab, un văl care acoperă capul, dar lasă fața la vedere. Apoi, la începutul lunii mai, au impus purtarea vălului integral în public, de preferință burqa, care era obligatorie și pe vremea când s-au mai aflat la putere, între 1996 și 2001.