Talibanii au înăsprit sâmbătă restricțiile privind libertatea femeilor din Afganistan, cerându-le să poarte în public un văl integral, de preferință o burqa, un simbol al opresiunii lor în această țară, transmite AFP.

Femei cu burqa în KabulFoto: DreamsTime

Într-un decret transmis presei la Kabul, liderul suprem al talibanilor și al Afganistanului, Hibatullah Akhundzada, a ordonat femeilor să își acopere corpul și fața în public, afirmând că burqa, vălul integral cu o fâșie de plasă în dreptul ochilor, este cea mai bună opțiune.

Femeile ar trebui să poarte „chadri (un alt nume pentru burqa), deoarece este tradițional și respectuos", se arată în decret.

„Dacă nu au niciun motiv să iasă, mai bine să stea acasă”

„Femeile care nu sunt nici prea tinere, nici prea bătrâne ar trebui să-și acopere fața cu un văl, cu excepția ochilor, conform recomandărilor Sharia, pentru a evita să fie provocatoare atunci când se întâlnesc cu un bărbat" care nu este un membru apropiat al familiei, se adaugă.

Iar dacă nu au niciun motiv să iasă afară, este „mai bine pentru ele să stea acasă".

Decretul conține, de asemenea, o listă de pedepse pentru capii de familie care nu impun purtarea vălului integral.

De la revenirea talibanilor la putere, la jumătatea lunii august, temutul minister al promovării virtuții și al prevenirii viciilor a emis mai multe recomandări cu privire la modul în care ar trebui să se îmbrace femeile.

Dar acesta este primul edict pe această temă emis la nivel național. Anterior, talibanii le ceruseră femeilor să poarte cel puțin un hijab, un văl care acoperă capul, dar lasă fața la vedere.

Dar ei au recomandat cu tărie purtarea burqa, pe care o impuseseră deja în prima lor perioadă la putere, între 1996 și 2001.

Talibanii și-au încălcat primisiunile făcute

În timpul primului lor regim, au privat femeile de aproape toate drepturile, în conformitate cu interpretarea lor ultra riguroasă a Sharia, legea islamică.

Ofițerii Ministerului pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor biciuiau orice femeie fără burqa.

După ce au revenit la putere după 20 de ani de ocupație din partea Statelor Unite și a aliaților lor, care îi alungaseră în 2001, talibanii au promis că vor fi mai flexibili de data aceasta.

Dar și-au încălcat rapid promisiunile, erodând treptat drepturile și eliminând 20 de ani de libertăți obținute de femei.

În prezent, femeile sunt în mare parte excluse din slujbele guvernamentale și le este interzis să călătorească în străinătate sau pe distanțe lungi în interiorul țării fără un bărbat din familie.

În martie, talibanii au închis liceele și colegiile pentru fete, la doar câteva ore după redeschiderea mult așteptată a acestora.

Această răsturnare de situație neașteptată, care nu a fost justificată decât pentru a spune că educația fetelor ar trebui să fie în conformitate cu legea Sharia, a scandalizat comunitatea internațională.

Talibanii au impus, de asemenea, separarea femeilor și bărbaților în parcurile publice din Kabul, cu zile de vizitare impuse pentru fiecare sex.

(foto articol © Tim Gurney | Dreamstime.com)