Instituțiile de presă au fost informate miercuri că toate prezentatoarele TV afgane vor trebui să își acopere fețele în timpul emisiunilor, relatează BBC. Decretul vine la două săptămâni după ce tuturor femeilor li s-a ordonat să poarte un văl pe față în public, iar în caz contrar să fie pedepsite.

HotNews.roFoto: Hotnews

Restricțiile asupra femeilor au fost înăsprite - li se interzice să călătorească fără rude de sex masculin și vor putea merge la liceu.

Noul decret este criticat la scară largă pe Twitter, mulți numind acest pas ca fiind o nouă etapă a talibanilor pentru promovarea extremismului.

„Lumea folosește măști pentru a proteja oamenii de Covid. Talibanii utilizează măști pentru a proteja oamenii să nu vadă fețele femeilor jurnaliste. Pentru talibani, femeile sunt o boală”, a scris un activist pe Twitter.

Canalul privat de știri Shamshad a postat o fotografie cu prezentatoarea sa de știri purtând o mască, iar alte imagini similare sunt distribuite pe rețelele sociale.

După ce au preluat puterea în august anul trecut, talibanii au amânat să emită noi legi cu privire la ceea ce ar trebui să poarte femeile - până luna aceasta.

Inspecții pentru a verifica dacă femeile își acoperă fața în public

Dar, la începutul lunii mai, Ministerul pentru Prevenirea Viciului și Promovarea Virtuții a anunțat că toate femeile vor trebui să își acopere fața în public. Oricine refuză să se conformeze riscă acum o serie de pedepse.

De altfel, Ministerul pentru Prevenirea Viciului și Promovarea Virtuții merge în inspecții prin locurile publice să vadă dacă femeile poartă văl.