Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova Vlad Batrâncea, unul dintre liderii opoziţiei de la Chișinău, a anunțat vineri că va încălca interdicţia referitoare la afişarea în public a simbolurilor care susţin războiul Rusiei în Ucraina şi va purta panglica Sfântului Gheorghe în timpul paradei de 9 mai. Decizia pare o provocare directă adresată guvernului pro-occidental, scrie Reuters.

Steaguri in culorile panglicii Sfantului GheorgheFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

În 19 aprilie, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat o lege prin care este interzisă utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe, purtată adesea de susţinătorii Kremlinului, precum şi afişarea literelor Z şi V, simboluri ale invaziei Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Maia Sandu a anunțat anularea paradei anuale de 9 mai în contextul tensiunilor cu Rusia și a tentativelor de destabilizare a Transnistriei din ultimele săptămâni, însă se vor desfășura mai multe evenimente pentru a-i comemora pe cei căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Socialiştii de opoziţie, consideraţi în Republica Moldova ca fiind pro-ruşi, deși resping această etichetă, numesc interdicţia drept o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare şi afirmă că panglica, folosită în epoca sovietică, nu ar fi trebuit să fie interzisă.

Republica Moldova are o istorie îndelungată de manifestaţii politice în stradă, iar în ultimele zile ţara s-a pregătit pentru parada de 9 mai, zi sărbătorită în Rusia şi în alte state foste sovietice ca marcând victoria în al Doilea Război Mondial.

"9 mai este despre pace"

Vlad Batrâncea, vicepreşedinte al Parlamentului de la Chișinău și reprezentantul opoziţiei în cea mai înaltă funcţie, a declarat pentru Reuters că partidul şi-a informat membrii că reprezintă o decizie personală dacă să încalce sau nu interdicţia prin purtarea panglicii cu ocazia paradei.

  • ”Personal, voi purta acea panglică, aşa cum am făcut-o în anii precedenţi şi după cum o voi purta şi în anii următori. Pentru mine, acest lucru nu reprezintă niciun simbol al agresiunii faţă de ţara vecină, Ucraina. Poliţia ar trebui să dea o amendă. Mă voi duce la tribunal şi o voi contesta. Acesta este dreptul meu ca cetăţean. (...) Acestea sunt drepturi care sunt garantate prin constituţie”, a declarat el.

Batrâncea a mai susținut că "9 mai este despre pace" și speră că "poliţia nu va permite nicio ciocnire".

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a respins recursul parlamentarilor socialişti cu privire la interzicerea panglicii. Legea prevede amenzi de aproximativ 50 de dolari pentru persoanele care afişează simboluri pro-război interzise şi amenzi mai mari pentru organizaţii.

În 2014, în Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol asociat separatiștilor pro-ruși, autoritățile ucrainene decizând să sărbătorească Ziua Victoriei de 9 mai prin simbolul Macului Roșu, renunțând la panglică.

CITEȘTE ȘI: Autoritățile din Găgăuzia, act de sfidare față de Chișinău / Decizia luată de regiunea rusofonă din Rep. Moldova