„La République en Marche”, partidul președintelui francez Emmanuel Macron, și-a schimbat numele în „Renaissance” (Renașterea), a anunțat joi Stanislas Guerini, unul dintre liderii formațiunii politice centriste, citat de AFP și Politico.

Emmanuel MacronFoto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Astăzi inițiem o mișcare de a reconstrui La République en Marche pentru a continua să extindem această mișcare politică (...) într-un partid politic care va purta numele 'Renașterea'”, a anunțat acesta în cadrul unei conferințe de presă susținută la Paris.

Guerini a mai spus că noul nume vrea să reflecte că partidul „alege mereu iluminismul în detrimentul obscurantismului”, o posibilă referință la notoria strategie anunțată de Macron în luna ianuarie de a-i „enerva” pe cei care nu se vaccinează anti-Covid.

În cadrul aceleiași conferințe de presă la care au participat și fostul premier Edouard Philippe, fondatorul partidului de centru-dreapta „Orizonturi”, și François Bayrou, liderul formațiunii centriste MoDem, Guerini a anunțat o coaliție electorală între cele 3 partide, acestea urmând să candideze împreună la alegerile parlamentare de luna viitoare.

Partidul lui Macron își schimbă numele, va schimba și opțiunile alegătorilor?

În luna iunie Franța va organiza alegeri legislative pentru alegerea tuturor celor 577 de deputați din camera inferioară a parlamentului de la Paris, la două luni după ce Emmanuel Macron a câștigat un nou mandat de președinte.

Însă un sondaj de opinie publicat pe 27 aprilie, la doar 3 zile după ce acesta a învins-o pe candidata dreptei radicale Marine Le Pen, arăta că 61% din alegătorii francezi nu își doresc ca „La République en Marche” să câștige alegerile parlamentare.

Procentul crește la 69% în rândul alegătorilor din clasa muncitoare și la aproape 90% în rândul celor cu simpatii de extrema dreaptă sau stângă.

În cazul în care noua coaliție anunțată joi nu va câștiga o majoritate de mandate, Macron ar putea fi forțat să intre într-o alianță cu partidele de stânga.

Liderul de extrema stângă Jean-Luc Melenchon a anunțat deja că dorește să fie premier într-un guvern de largă coaliție care ar putea bloca sau dilua multe din reformele pe care liderul Emmanuel Macron le dorește, ca de exemplu majorarea vârstei de pensionare.