Dmitri Peskov a declarat marți că Kremlinul nu urmărește mișcările lui Anatoli Ciubais, consilierul lui Vladimir Putin care și-a dat demisia și a fugit din țară din cauza războiului din Ucraina, relatează Interfax.

Anatoli Ciubais i-a oferit lui Putin prima sa slujba la KremlinFoto: Alexei Druzhinin / Sputnik / Profimedia

„Nu, nu avem nici capacitatea și nici dorința de a urmări soarta lui Ciubais”, le-a spus Peskov reporterilor în timpul conferinței sale de presă zilnice, după ce a fost întrebat dacă Kremlinul monitorizează mișcările fostului consilier al lui Putin, pe fondul informațiilor că acesta a fost văzut pe un aeroport israelian.

„Se știe că este în străinătate. Nu lucrează pentru noi”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Vladimir Putin a semnat un decret de eliberare din funcție a lui Ciubais pe 25 martie, la câteva zile după ce agenția Bloomberg a dezvăluit că acesta și-a dat demisia și a părăsit Rusia din cauza opoziției sale față de războiul din Ucraina.

„Da. Ciubais a demisionat din proprie inițiativă. Și a plecat, nu a plecat [din țară], aceasta este treaba lui”, a confirmat Dmitri Peskov pe 23 martie.

Jurnaliștii de la Kommersant, cel mai mare ziar financiar din Rusia, afirmau la momentul respectiv că Anatoli Ciubais a fost văzut pe 22 martie la Istanbul, unde ar fi fost surprins retrăgând bani de la un bancomat.

Cine este Anatoli Ciubais, consilierul care l-a sfidat pe Vladimir Putin

Cunoscut drept arhitectul privatizărilor ce au avut loc în Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice, Ciubais i-a oferit lui Putin prima sa slujbă la Kremlin la mijlocul anilor '90 și inițial a salutat ascensiunea sa la putere în 2000.

În anii '90 Ciubais a ocupat funcții înalte în guvern, inclusiv cea de prim-viceprim-ministru, și a fost timp de câteva luni șef al cancelariei președintelui Boris Elțin.

Putin l-a numit pe Ciubais în posturi de conducere al mai multor companii de stat importante din Rusia iar anul trecut l-a numit reprezentant special pentru climă și dezvoltare durabilă.

Agenția Interfax notează că înainte de a trece în acest post, Anatoli Ciubais a condus Rosnano, o instituție rusească de dezvoltare în domeniul nanotehnologiei, timp de 12 ani.

Înainte de aceasta, el a fost director general al corporației de stat Rosnanotech iar între 1998 până în 2008 a condus societatea pe acțiuni United Energy System of Russia.

Anatoli Ciubais rămâne cel mai înalt oficial rus care și-a dat demisia în semn de protest față de războiul din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 71-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.